GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte iznad 74 dolara

Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 74 dolara, potaknute oporavkom potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja covida 19 i padom zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,31 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 28 centi višoj cijeni, od 72,40 dolara.

U fokusu je tržišta bio podatak Američkog instituta za naftu (API) da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 8,5 milijuna barela, prema riječima iz dva tržišna izvora, više no što su analitičari očekivali.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana.

Pad zaliha signalizira oporavak potražnje za energentima na početku ljetne sezone vožnje u SAD-u paralelno ublažavanju epidemioloških mjera.

Oporavak bi trebao ubrzati u drugoj polovini godine, a potražnja bi se po procjenama direktora vodećih kuća za trgovinu naftom trebala vratiti na pretpandemijsku razinu u drugoj polovini 2022.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom pak i dalje ograničavaju opskrbu, iako nešto blaže nego prošle godine, kada su je nastojali prilagoditi urušenoj potražnji u vrijeme pandemije.


"Rast potražnje premašuje ponudu, a tako će se biti i u sljedećim mjesecima", procjenjuje Stephen Brennock iz PVM-a.

Iako se donedavno očekivao skori rast iranskog izvoza s obzirom na pregovore o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015., takav se ishod sada čini manje vjerojatnim, ističu analitičari.

"Kontinuirana nastojanja da se oživi iranski nuklearni sporazum zasada nisu urodila plodom", podsjeća Brennock.

Neizravni pregovori Irana i SAD-a nastavljaju se u subotu u Beču, podsjeća Reuters

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 72,05 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE