GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad američkih zaliha podupire cijene nafte iznad 42 dolara

Pad američkih zaliha podupire cijene nafte iznad 42 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, potaknute snažnim padom američkih zaliha koji je nadjačao zabrinutost za oporavak potražnje zbog učestalih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u.

U Londonu je cijena barela porasla je 21 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,24 dolara. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,02 dolara.

Glavna je tema na tržištima bio pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,2 milijuna barela, prema podacima vlade u Washingtonu. Pad je daleko veći no što su analitičari očekivali a povezan je s pojačanim aktivnostima prerade u rafinerijama i većim izvozom.

„Pad zaliha obično signalizira pozitivan razvoj potražnje ili negativan pomak ponude. Budući da je ponuda prilično stabilna, tržište pretpostavlja da je potražnja i dalje jaka, unatoč novim slučajima zaraze i ograničenjima zbog COVID-a 19", objašnjava Louise Dickson iz Rystad Energyja.

U SAD-u je u srijedu registrirano gotovo 50.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, prema agenciji Reuters, najviše od početka pandemije.

Kalifornija je ponovo uvela neke mjere zatvaranja, zabranivši rad restorana na zatvorenom, zatvorivši barove i pojačavši kontrolu održavanja distance.

"U drugačijim bi okolnostima nove mjere zatvaranja u Kaliforniji uništile tržište, ali jučerašnje izvješće američke vlade neutraliziralo je loše vijesti i odnijelo prevagu“, kaže Dickson.

Analitičari ipak primjećuju neočekivan rast zaliha benzina a zabrinjava ih i skok broja novih slučaja u gusto naseljenim područjima u SAD-u koja se izdvajaju velikom potrošnjom benzina. Stoga će pozorno pratiti putovanja za predstojećeg prazničnog vikenda 4. srpnja.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 42,66 dolara, što znači da je porasla 4,44 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE