GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Otvoren Balkanski tok

Otvoren Balkanski tok
GASOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2021 / 08:52
Autor: SEEbiz / Tanjug
GOSPOĐINCI - Balkanski tok, novi gasovod u Srbiji koji se u dužini od 403 kilometra proteže od od bugarske do mađarske granice, otvoren je jutros u prisustvu državnih zvaničnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice.

Vučić je čestitao izvođačima na ogromnom poslu koji je dobro urađen i poželeo srećnu Novu godinu.

“Veliko hvala, ovo je za nas od ogromnog značaja za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje. Čestitam svima koji su radili. Ovo je važan dan za našu zemlju”, rekao je predsednik.

“Neka gas krene i da budemo još uspešniji i želim vam dobro zdravlje, živelo prijateljstvo Srbije i Rusije”, poručio je.

Otvaranju prisustvuju direktor Srbijagasa Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije “Energotehnika Južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

Bajatović je upoznao Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa:

“Odavde ćemo početi da snabdevamo Srbiju, snabdevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troskove za sistem i moći ćemo bolje da snadbevamo Srbiju sa te tri tačcke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100 odsto”.

Bajatović je istakao da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra. U Srbiju ulazi od Zaječara i izlazi od Zajecara do Horgoša.

Prva deonica je od bugarske granice do Chuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Balkanski tok je deo gasovoda “Turski tok”, projekta ruskog “Gasproma” i turskog “Botaša”, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj.

Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju “Balkanski tok”.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Foto: Tanjug

Tagovi: Balkanski tok, Ruski tok, Aleksandar Bocan Harčenko, Srbijagas, Dušan Bajatović, Aleksandar Vučić, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE