GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP banka i Eurotim Eko potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane

OTP banka i Eurotim Eko potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 15:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - OTP banka i tvrtka Eurotim Eko potpisali su u utorak ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane snage 8,59 megavata, priopćeno je iz OTP banke.

Ugovor su potpisali direktor tvrtke Eurotim Eko Ante Kojundžić, predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy te predsjednik Uprave E.ON Hrvatske Andreas Rörig, a svečanom potpisivanju u sjedištu OTP banke u Splitu nazočila je i članica Uprave HAMAG BICRO-a Marijana Oreb.

"Tvrtka Eurotim je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta, čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eutorim, uz angažiranje lokalnih kooperanata“, istaknuo je Kojundžić.

Lokacija elektrane je na području grada Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera, na površini od 13 hektara. Instalirana snaga elektrane je 8593 kilovatpika (kWp), a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kilovatsati (kWh), što može pokriti godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava. Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija, navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena visina ugovorenog kredita.

Izgradnju te elektrane poduprle su i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS, koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. U financiranju sudjeluju OTP banka i HAMAG-BICRO, a izgradnja i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima, ističe se u priopćenju.

"Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Békeffy.

Po riječima predsjednika Uprave E.ON-a Hrvatske, projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imaju u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imaju suvlasnički udio na određeni rok.

Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE Derven instalirane snage 4 megavata, čiji se završetak izgradnje očekuje za 2-3 godine, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: OTP banka, Eurotim Eko, Ante Kojundžić, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
JASNA PORUKA
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
ZAGREB - Nadzorni odbor INA-e na današnjoj bi sjednici trebao odabrati novu šesteročlanu Upravu. Situaciju u toj kompaniji u N1 Studiju komentirao je stručnjak za energetiku i bivši direktor u INA-i Davor Štern. Ne vjeruje da će se imenovanjem nove Uprave stvari značajno promijeniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE