GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OTP banka i Eurotim Eko potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane

OTP banka i Eurotim Eko potpisali ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane
UGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 15:15
Autor: SEEbiz
ZAGREB - OTP banka i tvrtka Eurotim Eko potpisali su u utorak ugovor o kreditiranju izgradnje solarne elektrane SE Koljane snage 8,59 megavata, priopćeno je iz OTP banke.

Ugovor su potpisali direktor tvrtke Eurotim Eko Ante Kojundžić, predsjednik Uprave OTP banke Balázs Békeffy te predsjednik Uprave E.ON Hrvatske Andreas Rörig, a svečanom potpisivanju u sjedištu OTP banke u Splitu nazočila je i članica Uprave HAMAG BICRO-a Marijana Oreb.

"Tvrtka Eurotim je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta, čime je i službeno započela izgradnja solarne elektrane SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eutorim, uz angažiranje lokalnih kooperanata“, istaknuo je Kojundžić.

Lokacija elektrane je na području grada Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera, na površini od 13 hektara. Instalirana snaga elektrane je 8593 kilovatpika (kWp), a godišnja proizvodnja je oko 11.500.000 kilovatsati (kWh), što može pokriti godišnje potrebe za oko 3.000 kućanstava. Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija, navodi se u priopćenju, u kojem nije navedena visina ugovorenog kredita.

Izgradnju te elektrane poduprle su i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS, koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. U financiranju sudjeluju OTP banka i HAMAG-BICRO, a izgradnja i prodaja struje nisu sufinancirani iz proračuna ili EU fondova, već isključivo komercijalnim izvorima, ističe se u priopćenju.

"Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne solarne elektrane, jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore energije. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite solarne sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja“, izjavio je Békeffy.

Po riječima predsjednika Uprave E.ON-a Hrvatske, projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imaju u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imaju suvlasnički udio na određeni rok.

Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga solarna elektrana SE Derven instalirane snage 4 megavata, čiji se završetak izgradnje očekuje za 2-3 godine, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: OTP banka, Eurotim Eko, Ante Kojundžić, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE