GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimistične procjene potražnje podigle cijene nafte na 66 dolara

Optimistične procjene potražnje podigle cijene nafte na 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2021 / 17:26
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 66 dolara, potaknute naznakama da će vodeći proizvođači nastaviti povećavati opskrbu i signalizirati da širenje koronavirusa ne bi trebalo na dulje vrijeme zakočiti potražnju u Indiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,01 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 62,31 dolar.

Fokus je tržišta na sastanku ministara članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji prate stanje na tržištu kako bi procijenili utjecaj sporazuma o ograničenju opskrbe.

Stručnjaci OPEC+ izrazili su jučer zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih, ali su potvrdili procjenu potražnje u 2021. koja bi trebala rasti za šest milijuna barela dnevno. U 2019. pala je za 9,5 milijuna barela dnevno.

"Trgovci ne žele propustiti sastanak OPEC+ jer bi mogao povoljno utjecati na cijene, a ograničeni optimizam odražava se i u cijenama. No, bude li OPEC+ ignorirao stanje u Indiji, rast cijena brzo će se ispuhati", upozorava Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Indija već nekoliko dana bilježi više od 300 tisuća slučajeva covida 19 dnevno, a broj smrtnih slučajeva približio se 200 tisuća, podsjeća Reuters.

OPEC+ ustrajat će u postupnom ublažavanju ograničenja proizvodnje u razdoblju od svibnja do srpnja s obzirom na optimistične prognoze o oporavku globalne potražnje, izjavili su poslijepodne neimenovani izvori.

Panel je odlučio ustrajati u odlukama od 1. travnja, ustvrdili su. OPEC+ odlučio je tada povećati proaizvodnju u razdoblju od svibnja do srpnja za 2,1 milijun barela dnevno.

Odluka o povećanju opskrbe donesena je prije skoka broja zaraženih u Indiji, trećem uvozniku nafte u svijetu, primjećuje Reuters.

Opskrbu bi mogao povećati i uspjeh pregovora o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine. Predstavnici Irana i zapadnih sila trebali bi danas nastaviti pregovore u Beču.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici priopćio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 63,22 63 dolara, što znači da se pala 41 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE