GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optimistična očekivanja o potražnji podigla cijene nafte prema 84 dolara

Optimistična očekivanja o potražnji podigla cijene nafte prema 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2023 / 18:39
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak prema 84 dolara, potaknute očekivanjima da će popuštanje inflacije u SAD-u potaknuti središnju banku da zakoči tempo podizanja kamatnih stopa i ublaži prijetnju za gospodarski rast i potražnju za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 97 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,64 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 2,57 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 99 centi višoj cijeni, od 78,40 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,29 dolara.

Tržišta su jučer poskočila pod utjecajem procjena da izgledi za gospodarsvo možda i nisu tako sumorni kao što sugeriraju prognoze Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF je nedavno upozorio da bi ova godina mogla biti teža od prošle zbog istodobnog posustajanja aktivnosti u SAD-u, Kini i Europi.

Svjetska banka snizila je pak ovog tjedna prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na samo 1,7 posto, upozorivši da svijetu prijeti recesija zbog problema u opskrbi energijom i podignutih troškova zaduživanja.

No, trgovci su jučer zaključili da bi podaci iz SAD-a mogli pokazati posustajanje inflacije u prosincu, što bi središnjoj banci omogućilo da ublaži tempo podizanja kamatnih stopa i prijetnju recesije i slabljenja potražnje za naftom.

Dolar bi u tom slučaju oslabio, pa bi ojačala kupovna moć kupaca nafte s drugim valutama, što bi dodatno poduprlo potražnju.


Njihova očekivanja potvrdio je današnji podatak da su potrošačke cijene u SAD-u u prosincu porasle za 6,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon 7,5-postotnog rasta u studenom.

Optimizam podupire i otvaranje Kine nakon ublažavanja strogih mjera suzbijanja covida 19, pa trgovci procjenjuju da će potražnja za gorivom rasti u ovoj godini.

"Blaže posustajanje aktivnosti u SAD-u, a možda i u drugim zemljama, moglo bi, u kombinaciji sa snažnim gospodarskim oporavkom u Kini nakon aktualnog vala covida, donijeti puno bolju godinu no što se strahovalo i potaknuti dodatnu potražnju za naftom", smatra Craig Erlam iz OANDA-e.

Neki pak analitičari upozoravaju na oprez.

"Raspoloženje je bezrezervno optimistično, ali ne smijemo zaboraviti da bi moglo splasnuti jednako brzo kao što se i poboljšalo budu li podaci signalizirali tvrdokoran inflatorni pritisak", naglašava Tamas Varga iz PVM-a.

Tržište se također priprema za dodatno smanjenje opskrbe ruskom naftom zbog sankcija koje je Zapad uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.


Američka vlada poručila je da bi skora europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije mogla izazvati više problema od embarga na rusku naftu koji je stupio na snagu u prosincu.

Embargo EU-a na naftne derivate iz Rusije trebao bi stupiti na snagu 5. veljače.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu poskupio 1,23 dolara, na 78,23 dolara.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE