GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak naftnih kompanija u 2021.

Oporavak naftnih kompanija u 2021.
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2021 / 21:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stabilizaciju tržišnih uvjeta u prvoj polovici ove godine iskoristile su naftne kompanije za konsolidaciju poslovanja nakon velikih gubitaka koje su zabilježili tijekom 2020. godine.

Sudeći prema rezultatima za drugi kvartal koje su objavili naftni divovi, ovaj sektor je na dobrom putu da pokrije neočekivane minuse, uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Tome je značajno pridonio rast cijena nafte koje su u prvih šest mjeseci 2021. godine u prosjeku vrijedile 64,9 dolara po barelu, odnosno 63 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kao i oporavak potražnje za gorivima zbog ublaženih ograničenja. No, gotovo bez iznimke, tvrtke su objavile da nastavljaju s radom u izazovnim okolnostima, da postoje naznake da se kriza s koronavirusom može nastaviti, te da će u narednom razdoblju nastaviti s opreznim poslovanjem, osobito kad je riječ o novim investicijama.

Na moguću nestabilnost na tržištu i osjetljivost na vanjske utjecaje ukazuje i oscilacija cijena na svjetskom tržištu nafte krajem srpnja i početkom kolovoza, kada je nafta naizmjenično gubila i dobivala na vrijednosti za nekoliko dolara dnevno.

Unatoč svemu, Royal Durch Shell u prvom je polugodištu zabilježio dobit od 9,3 milijarde dolara, dok je isto razdoblje prošle godine završilo s gubitkom od 18 milijardi. British Petroleum zaradio je više od sedam milijardi dolara, dok je prošle godine gubitak bio veći od 20 milijardi dolara. Francuski Total iskazao je neto dobit od oko 5,5 milijardi dolara, dok su u isto vrijeme prošle godine imali minus od 8,3 milijarde dolara.

Tagovi: naftne kompanije, Royal Dutch Shell, Total, British Petroleum
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE