GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak cijena nafte nakon sunovrata

Oporavak cijena nafte nakon sunovrata
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 14:58
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 26 dolara, oporavljajući se od naglog pada koji su prethodnog dana potaknuli širenje koronavirusa i rat Saudijske Arabije i Rusije za tržišni udio.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 25,60 dolara. U srijedu je zaključila trgovinu u minusu 3,85 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,57 dolara višoj cijeni, od 21,94 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 6,58 dolara, gotovo 25 posto, potonuvši na najnižu razinu u 18 godina.

Koronavirus se i dalje širi po svijetu nesmanjenom brzinom i vlade poduzimaju mjere bez presedana kako bi ga što više usporile, uvodeći karantenu i zatvarajući tvornice, trgovine i urede.

Najavljuju i poticajne mjere kako bi ublažile posljedice u gospodarstvu a pridružile su im se i središnje banke mjerama jačanja likvidnosti i potpore kreditiranju.

U manje od dva tjedna cijene su u Londonu prepolovljene a sada je nastupio predah jer ulagači na financijskim tržištima pokušavaju procijeniti mogući utjecaj opsežnih mjera koje su središnje banke usvojile kako bi ublažile posljedice epidemije u gospodarstvu.

Tako je Europska središnja banka (ECB) pokrenula program kupnje obveznica vrijedan 750 milijardi eura a američki Fed planira kupovati kratkoročne dužničke papire kompanija kako bi potaknuo kreditiranje.

"Iako širenju virusa još nije došao kraj a cijene nafte mogu i dalje padati, vjerojatno smo sada vrlo blizu vrhuncu straha na zapadnim i globalnim financijskim tržištima", procjenjuje Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Pandemija je prouzročila i pad potražnje za energentima a situaciju je još više zaoštrilo urušavanje sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe.

Rusija je odbila prijedlog tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno a Saudijska Arabija uzvratila je najavom povećanja proizvodnje na rekordnih 12,3 milijuna barela dnevno.

Analitičari smatraju da će današnji oporavak biti kratkog daha.

"Od 1. travnja tržišta bi moglo preplaviti dodatnih oko četiri milijuna barela dnevno i potencijalno gurnuti cijene nafte na 10 do 20 dolara", upozoravaju analitičari Jefferiesa.

"Ako netko ne intervenira, nijedan proizvođač nafte neće imati koristi od sadašnjeg okruženja", dodaju.

Tako desecima američkih proizvođača nafte i plina iz škriljaca prijeti bankrot pa je su senatori u srijedu u razgovoru sa saudijskim izaslanikom u Washington pozvali Saudijsku Arabiju i Rusiju da prekinu cjenovni rat.

Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručili su da uvede embargo na uvoz nafte iz te dvije zemlje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 27,31 dolar, te bila za 3,06 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
GAS
Srbijagas ponudio priključke građanima na 36 rata
BEOGRAD - Srbijagas pozvao je građane zainteresovane za gasni priključak koji je dovoljan za stambeni objekat do 150 kvadratnih metara, a žele da ga plate na 36 rata, da se prijave toj kompaniji.
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara budući da je libijska najava obnove izvoza potisnula u drugi plan poruku proizvođača da će ustrajati na striktnoj provedbi sporazuma o smanjenoj opskrbi.
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
LNG
Banke osigurale 9,5 milijardi dolara za ruski LNG projekt na Arktiku
MOSKVA - Međunarodni zajmodavci, uključujući francusku i kinesku državnu banku, osigurali su oko 9,5 milijardi dolara za projekt ruskog ukapljenog prirodnog plina (LNG) na Arktiku, prema dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
OIE
Valamar nabavlja 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora
POREČ - Valamar je već šestu godinu zaredom potvrđen kao nositelj certifikata ZelEn, što znači da se 100 posto električne energije, korištene u hotelima i kampovima, osigurava iz obnovljivih izvora.
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
NAFTA
Saudijska Arabija poziva OPEC+ na poštivanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte
RIJAD - Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman pozvao je sinoć članove Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u proširenom sastavu nazvanom OPEC+ da se strogo pridržavaju sporazuma o smanjenju proizvodnje crnog zlata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE