GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC u panici: Barel nafte mogao bi pasti na samo 30 dolara

OPEC u panici: Barel nafte mogao bi pasti na samo 30 dolara
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2020 / 08:31
Autor: Julian Lee, Bloomberg
ANALIZA - Na početku smo tjedna u kojem se sastaju ministri iz zemalja proizvođača OPEC-a i njihovi saveznici kako bi odlučili o budućnosti svog posljednjeg kruga smanjenja proizvodnje.

Nakon što nije uspjela uvjeriti Rusiju da održi sastanak prije, Saudijska Arabija će se sada nadati da će uvjeriti svog najvećeg saveznika izvan OPEC-a u potrebu dubljih rezova uslijed pada potražnje izazvanog virusom Covid-19. Uspjeh nije unaprijed izvjestan, a neuspjeh će biti skup.

Pandemija koronavirusa već je obilježila tržište nafte. WTI nafta u zapadnom Teksasu SAD-a sada je čvrsto ispod 50 dolara za barel, a u petak ga je kratko slijedio globalni referentni indeks Brent. To je neugodno područje za proizvođače, a bez jasnih naznaka dubljih smanjenja proizvodnje s ovotjednih sastanaka, cijene će još više pasti.

Kako se virus širi, zatvarajući talijansku industrijsku jezgru i tjerajući Švicarsku da zabrani velika okupljanja, čini se da se proizvođači drže pretjerano optimističnih procjena potražnje. Glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo, govoreći na konferenciji u Saudijskoj Arabiji prošli tjedan, rekao je da će usprkos novom koronavirusu "žeđ za energijom u svijetu i dalje rasti". Iako to može biti istina za energiju u cjelini, ove godine možda neće biti potrebe za naftom ako ne bude brzog oporavka.

Procjene tri glavne analitičke agencije još uvijek pokazuju rast potražnje za naftom u 2020. godini koji se kreće blizu milijun barela dnevno, ali to sada izgleda vrlo optimistično. Suprotno tome, iskusni konzultanti za energetiku FGE smanjili su svoju prognozu rasta u ovoj godini na „gotovo nulu“.

Oni svoj pesimizam temelje na osipanju učinaka virusa izvan Kine, gdje je količina prometa u pogođenim gradovima već opala, pokazuju podaci TomTom prometa. Izmjereno s obzirom na to koliko duža putovanja traju nego što bi to radili na praznim cestama, podaci uživo pokazuju da je količina prometa u Pekingu i dalje znatno ispod normalne razine, čak i ako se grad navodno vraća na posao.

Ali to više nije samo kineski problem. Ekonomski utjecaj širenja virusa u druge dijelove svijeta je jasan. U posljednjih deset tjedana prosječna potražnja za mlaznim gorivom u SAD-u pala je za 18%. Zrakoplovne tvrtke smanjuju raspored letova, a putnički broj se smanjio. Moj poznanik vratio se iz Australije prošlog vikenda u avionu za koji smatra da je bio pun otprilike jedne trećine. Budući da drugi ljudi razmišljaju o putovanju na letove ako ne postoji jamstvo da oni koji nisu oko njih nisu zaraženi, raspored letova gotovo sigurno će se smanjiti, s očitim posljedicama na potražnju goriva.

Konzultanti JBC Energyja ove su godine smanjili rast potražnje za gorivom na samo 50 000 barela dnevno, nešto više od trećine onoga što su vidjeli prije mjesec dana.

A brojke TomToma pokazuju utjecaj virusa na promet u Milanu nakon njegovog otkrića na sjeveru Italije. Jutarnje gužve smanjene su za četvrtinu, jer sve manje automobila začepljuje ceste.

Sličan se obrazac pojavljuje u naciji OPEC-a, u Kuvajtu, gdje se virus proširio iz susjednog Irana.

Sva nada da će se potražnja ove godine povećati na dovoljno robustan način da nadoknadi pad prvog polugodišta izgrađena je na klimavim temeljima. Otkazani letovi nestaju, pa se ne može govoriti o "odgodama". Cestovna putovanja koja nisu odrađena ovoga tjedna neće se odraditi ni u budućnosti. Promet se može vratiti u normalnu razinu nakon što se virus stavi pod kontrolu, ali neće doći do porasta štete od onog zbog napuštene potražnje.

To je situacija s kojom će se suočiti ministri za naftu 23 zemlje u OPEC + kasnije ovog tjedna. Potreban im je vjerodostojan plan koji će aktualne količine nafte povući s tržišta, čak i ako Rusija odustane od daljnjih smanjenja.

- Ne sumnjam da će sporazum biti postignut u Beču - ili putem virtualnog sastanka ako se skup otkaže. (Još nema naznaka da će tako biti, iako OPEC i dalje nadgleda situaciju u Beču). Trošak neuspjeha je prevelik. To bi "ostavilo tržište ranjivim na kratkotrajni zamah ispod 30 dolara za barel", izjavili su u izvješću analitičari Emily Ashford i Paul Horsnell iz tvrtke Standard Chartered.

Trgovce naftom i dalje će biti teško uvjeriti da proizvođači rade dovoljno ili da reagiraju dovoljno brzo.

Izvoz nafte Saudijske Arabije u Kinu trebao bi pasti za trećinu u ožujku, jer se potražnja smanjuje. Kraljevstvo pritišće proizvođače OPEC + na pristanak na smanjenje kolektivne proizvodnje od 1 milijun barela dnevno - iako čak ni to možda više neće biti dovoljno.

Tagovi: nafta, barel nafte, OPEC, OPEC+, Italija, koronavirus, NR Kina, Rusija, Saudijska Arabija, naftno tržište
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE