GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena

OPEC smanjuje proizvodnju nafte kako bi suzbio rast cijena
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 08:54
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Skupina zemalja izvoznica nafte OPEC Plus, među kojima je i Rusija, odlučila je danas smanjiti proizvodnju nafte i tako utjecati na rast cijena, što bi moglo zadati još jedan udarac globalnoj ekonomiji i povećati cijene goriva na crpkama diljem svijeta.

Ministri energetike zemalja proizvođača nafte dogovorili su danas smanjenje proizvodnje za dva milijuna barela dnevno od studenog, što je više od očekivanog. Članovi kartela sastali su se u svom sjedištu u Beču prvi put uživo od izbijanja pandemije covida-19 2020. godine.

"OPEC Plus" je objavio da se odluka temelji na "neizvjesnosti oko predviđanja globalnog gospodarstva i tržišta nafte".

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman ukazao je na proklamiranu ulogu naftnog kartela kao čuvara stabilnih energetskih tržišta i rekao novinarima u Beču: "Ostajemo moderirajuća sila, koja donosi stabilnost."

Utjecaj smanjenja proizvodnje na cijene nafte - a time i na cijene benzina od sirove nafte - ipak će biti donekle ograničen, jer članice "OPEC plusa" ionako ne mogu ispuniti svoje kvote.

Odluka o smanjenju mogla bi pomoći Rusiji, članici tog saveza, da prevlada sve izvjesniju europsku zabranu većine uvoza nafte. Odluka dolazi u jeku energetske krize koju je stvorila Rusija prekidom opskrbe prirodnim plinom Europi, za što njezini čelnici kažu da je odmazda Moskve za potporu Ukrajini - meti ruske invazije - i nametanje sankcija Rusiji.

Cijene nafte, a time i benzina na crpkama, osjetljivo je političko pitanje u SAD-u uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

"Predsjednik (SAD-a, Joseph Biden) razočaran je kratkovidnom odlukom 'OPEC Plus' da smanji proizvodne kvote dok se globalno gospodarstvo bori s kontinuiranim negativnim posljedicama Putinove invazije na Ukrajinu", objavila je večeras Bijela kuća.

Kako se dodaje, "ta će odluka imati vrlo negativne posljedice za zemlje s nižim i srednjim prihodima, koje se već bore s višim cijenama energije", a Bidenova administracija radit će s američkim Kongresom na dodatnim mjerama za smanjenje kontrole OPEC-a nad energijom cijene.

Visoka inflacija glavna je briga za Bidena i smanjuje izglede američke Demokratske stranke za uspjeh na izborima u sredini mandata u studenom.

Opskrba naftom mogla bi biti dodatno smanjena u nadolazećim mjesecima s najavljenom europskom zabranom gotovo cjelokupnog uvoza nafte iz Rusije.

Tagovi: proizvodnja nafte, OPEC, OPEC+
PROČITAJ I OVO
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
PLIN
Geoplin: Slovenija se više ne oslanja na ruski plin
LJUBLJANA - Geoplin kupuje plin temeljem ugovora s alžirskim Sonatrachom i temeljem kratkoročnih ugovora za kupnju na likvidnim tržištima u EU.
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
LONDON - Cijene nafte na početku novog tjedna bilježe pad prije svega zbog neizvjesnoti oko situacije u Iranu.
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
NAFTA
Rusija je najveći opskrbljivač Kine naftom
MOSKVA - Rusija je u travnju 12. mjesec zaredom bila najveći opskrbljivač Kine sirovom naftom, pri čemu je obujam isporuka porastao za 30 posto u odnosu na travanj prošle godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske glavne carinske uprave.
I u Sloveniji jeftinije gorivo
CIJENE GORIVA
I u Sloveniji jeftinije gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak će se smanjiti regulirane cijene motornih goriva. Litra bezolovnog motornog benzina pojeftinit će za 4,6 centi na 1,495 eura, a litra dizela za 2,2 centa na 1,462 eura. Snizit će se i cijena lož ulja, i to za 2,4 centa na 1,103 eura po litri.
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE