GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC+ povećava proizvodnju za tek 100.000 barela dnevno

OPEC+ povećava proizvodnju za tek 100.000 barela dnevno
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2022 / 17:13
Autor: SEEbiz / H
NUR-SULTAN/LONDON - Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici OPEC+ odlučila je lagano povećati proizvodnju nafte za sto tisuća barela dnevno, što su analitičari nazvali uvredom za američkog predsjednika Joea Bidena nakon njegova prošlomjesečnog posjeta Saudijskoj Arabiji.

Cilj toga posjeta bio je uvjeriti čelnike OPEC-a da proizvode više nafte kako bi povećanom ponudom pomogli SAD-u i globalnom gospodarstvu u kontroli cijena.

Malo povećanje dolazi nakon tjedana ispunjenog špekulacijama o tome hoće li Bidenovo putovanje na Bliski istok i američko odobrenje prodaje ofenzivnih projektila Rijadu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) donijeti više nafte na tržište.

Dokument OPEC+ pokazao je da je skupina spremna povećati proizvodnju za 100.000 barela nafte dnevno (bpd) od rujna, što su neki izvori i potvrdili.

"To je tako malo da je beznačajno. S fizičkog stajališta to je marginalni ispad, a kao politička gesta to je gotovo uvredljivo", rekao je izvršni direktor za energiju, klimu i održivost Euroasia Groupe Raad Alkadiri.

OPEC i njegovi saveznici predvođeni Rusijom prethodno su povećali proizvodnju za oko 430 do 650 tisuća bpd iako su teško dostizali zadane ciljeve, jer je većina članica već iscrpila svoj proizvodni potencijal.

SAD je pritisnuo čelnike OPEC-a Saudijsku Arabiju i UAE, da započnu proizvodnju više nafte kako bi pomogle u obuzdavanju cijena potaknutih oporavkom potražnje i ratom u Ukrajini.

Sankcije SAD-a i zapada protiv Rusije uzrokovale su skok cijena svih vrsta energije, što je rezultiralo najvišom inflacijom u više desetljeća i povećanjem kamatnih stopa središnjih banaka.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman je putovao u Francusku prošlog mjeseca u sklopu napora da ponovno izgradi veze sa Zapadom.

SAD je pak u utorak odobrio prodaju obrambenih projektila UAE-u i Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 5,3 milijarde dolara, no tek treba povući svoju zabranu prodaje ofenzivnog oružja Rijadu.

OPEC je odbio prijeći na veća povećanja proizvodnje budući da su izvori naveli nedostatak slobodnih kapaciteta među članicama za dodavanje više barela, kao i potrebu za daljnjom suradnjom s Rusijom kao dijelom šire skupine OPEC+.

Do rujna je OPEC+ trebao ukinuti sva rekordna smanjenja proizvodnje koja je proveo 2020. nakon što je pandemija smanjila potražnju. Do lipnja je, međutim, OPEC+ bio gotovo tri milijuna bpd ispod svojih kvota jer su sankcije nekim članicama i niska ulaganja drugih umanjili njegovu sposobnost povećanja proizvodnje.

Vjeruje se da samo Saudijska Arabija i UAE imaju nešto slobodnih kapaciteta za povećanje proizvodnje.

Tagovi: OPEC+, proizvodnja nafte, nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE