GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC podigao procjenu dugoročne potražnje za naftom

OPEC podigao procjenu dugoročne potražnje za naftom
POTRAŽNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2022 / 17:39
Autor: SEEbiz / H

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je procjene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istaknuvši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja.

U izvješću za tržište nafte u 2022. OPEC je upozorio na kronični manjak ulaganja, procjenjujući da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 bilijun dolara da bi se podmirila očekivana veća potražnja u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

U idućoj godini svjetska potražnja za naftom, kako pokazuju poboljšane projekcije, dosegnut će 103 milijuna barela dnevno, što je povećanje od 2,7 milijuna barela dnevno u odnosu na 2022.

OPEC je time podigao prošlogodišnju procjenu za 2023. za 1,4 milijuna barela dnevno.

Podignuta prognoza odražava snažniji oporavak u 2022. i 2023. i "snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti", što dovodi do sporije zamjene nafte drugim gorivima kao što je prirodni plin čija je cijena skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu.

OPEC je također povećao prognoze potražnje za srednjoročno razdoblje, do 2027., kada bi trebala biti za gotovo dva milijuna barela dnevno veća u usporedbi s prošlom godinom.

Do 2030. trebala bi u prosjeku dosegnuti 108,3 milijuna barela dnevno.

Dugoročna prognoza, za razdoblje do 2045., podignuta je na 109,8 milijuna barela dnevno, sa 108,2 milijuna barela dnevno u 2021. Grupa je u proteklim godinama smanjivala dugoročnu projekciju potražnje, podsjeća Reuters.

Stajalište OPEC-a ne podudara se s ocjenama drugih prognostičara koji predviđaju da će potražnja za naftom dosegnuti plafon prije 2030. zbog pojačane upotrebe obnovljivih izvora energije i električnih automobila.

Pad nakon 2035.

Još jedno desetljeće rasta potražnje pomoglo bi OPEC-u, čijih se 13 članica oslanja na prihode od nafte. Grupa je tvrdila da bi nafta trebala biti dio energetske tranzicije i da je fokus ulagača na ekonomska, socijalna i upravljačka pitanja pogoršao problem nedostatnih ulaganja.

"Ukupan iznos (potrebnih) ulaganja u naftni sektor do 2045. godine doseže brojku od 12,1 bilijun dolara", napisao je glavni tajnik OPEC-a Haitham Al Ghais u predgovoru izvješća, u kojem se kaže da je brojka veća od prošlogodišnje procjene.

Jako zabrinjavaju kronično nedostatna ulaganja u globalnu naftnu industriju posljednjih godina zbog slabljenja industrije, pandemije covida i mjera fokusiranih na ukidanje financiranja projekata fosilnih goriva, naglasio je Al Ghais.

OPEC je pandemijskoj 2020. napravio veliki zaokret, prognoziravši da će potražnja u konačnici usporiti, nakon što je godinama bio predviđao njezin sve snažniji rast.

U najnovijem izvješću kartel ipak ustraje u procjeni da će svjetska potražnja početi padati nakon 2035. godine.

Tvrtke i banke predviđaju da će dosegnuti vrhunac i prije 2035.

Predviđanja tvrtki i banaka pokazuju pak da će potražnja za naftom dosegnuti vrhunac još i ranije.

U međuvremenu OPEC i njegovi saveznici planiraju ponovo smanjiti opskrbu u studenome kako bi podržali cijene. Opskrba će se smanjivati i u u srednjoročnom razdoblju, pokazuje izvješće.

U 2027. proizvodnja OPEC-a bit će niža nego ove godine jer opskrba proizvođača izvan OPEC-a raste, procjenjuju u kartelu.

OPEC unatoč tome očekuje veći tržišni udio. Ograničena ponuda sirove nafte iz SAD-a dosegnut će vrhunac pred kraj desetljeća, a ne oko 2030. kako sto se predviđalo prošle godine, procjenjuju.

"Očekuje se da će nafta ostati gorivo broj jedan u globalnom primarnom energetskom miksu”, zaključak je izvješća.

Tagovi: potražnja za naftom, nafta, cijene nafte, OPEC
PROČITAJ I OVO
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE