GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC očekuje stagnaciju potražnje za naftom nakon 2030.

OPEC očekuje stagnaciju potražnje za naftom nakon 2030.
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 15:54
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Svjetska potražnja za naftom dosegnut će vrhunac do 2030. a potom bi trebalo uslijediti razdoblje stagnacije, procjenjuje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC), ukazujući na moguće trajne posljedice koronakrize.

Potražnja za naftom porast će do 2030. na 107,2 milijuna barela dnevno, s 90,7 milijuna barela dnevno u 2020. godini, objavio je OPEC u četvrtak u najnovijim prognozama.

To je 1,1 milijun barela dnevno manje no što su prognozirali prošle godine, odnosno više od 10 milijuna barela dnevno manje no što su očekivali 2007. godine.

"Globalna potražnja za naftom rast će relativno zdravim tempom u prvom dijelu razdoblja obuhvaćenog prognozom, a u drugoj bi polovini trebala stagnirati", navodi se u izvješću koje obuhvaća razadoblje od 2019. do 2045. godine.

"Potražnja će u budućnosti vjerojatno kroz dulje razdoblje biti slabija no što se dosada prognoziralo zbog dugotrajnih posljedica zatvaranja, povezanih sa Covidom 19, i njihova utjecaja na globalno gospodarstvo i na ponašanje potrošača", ustvrdili su u svojim procjenama.

Upotreba nafte kao pogonskog goriva za automobile i kamione i u industriji oporavit će se paralelno oporavku gospodarstava, ali u budućnosti rast bi dijelom mogli prigušiti faktori poput postpandemijskog rada od kuće i telekonferencija, napominju u OPEC-u.

Dodatni razlog smanjene upotrebe mogla bi biti i poboljšana učinkovitost goriva i prijelaz na električne automobile, dodaju.

Snaga dugoročne potražnje za naftom bila je pod povećalom i prije pandemije, zbog pojačanog aktivizma na Zapadu, potaknutog promjenom klime, i šire upotrebe alternativnih goriva, ali potražnja za OPEC-ovom naftom i dalje je rasla.

Ove godine i kartel ukazuje na mogućnost pada potražnje, nakon 2030., s obzirom na sve brže prihvaćanje električnih automobila, poboljšanu učinkovitost goriva i očekivani izrazitiji pad poslovnih i putovanja na odmor nakon pandemije.

Taj scenarij ne temelji se ni na kakvim značajnijim novim tehnološkim otkrićima niti predstavlja maksimalni mogući pad potražnje, naglašavaju u OPEC-u.

"Ima dovoljno prostora za daleko širu primjenu mjera energetske učinkovitosti, što bi potencijalno moglo smanjiti buduću potražnju za naftom na puno niže razine", dodaju.

Strahuju da bi pandemija mogla trajno pogoditi potražnju, što bi po mišljenju aktualnih i bivših OPEC-ovih dužnosnika moglo pritisnuti cijene nafte i naštetiti nastojanjima grupe da uravnoteži tržište.

OPEC je ove godine s Rusijom i saveznicama među neovisnim proizvođačima dogovorio smanjenje opskrbe za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno, što odgovara 10 posto globalne ponude, kako bi je prilagodio smanjenoj potražnji i podupro cijene.

Za razliku od nekih drugih organizacija, kartel i dalje očekuje rast potražnje za naftom u sljedećih nekoliko godina, napominje Reuters.

Tagovi: nafta, barel nafte, potražnja za naftom, OPEC, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Szijjarto: Krčki LNG terminal ključan za opskrbu Mađarske plinom
LNG
Szijjarto: Krčki LNG terminal ključan za opskrbu Mađarske plinom
BUDIMPEŠTA - Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je nakon videokonferencije s europskim povjerenikom za energetiku Kadrijem Simsonom izjavio kako je LNG terminal na otoku Krku ključan za opskrbu Mađarske plinom.
Predsjednička tranzicija u SAD-u i cjepiva podigli cijene nafte prema 47 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Predsjednička tranzicija u SAD-u i cjepiva podigli cijene nafte prema 47 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 47 dolara nakon najave novog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 i zelenog svjetla za tranziciju na kabinet novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.
Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU
PLIN
Rast cijene plina u Hrvatskoj među najvećima u EU
ZAGREB - Prosječna cijena električne energije za kućanstva u Europskoj uniji (EU) u prvoj polovini 2020. iznosila je 21,3 eura za 100 kW h i bila je neznatno manja u usporedbi s istim razdobljem lani (21,6 eura za 100 kW h).
Od ponoći pojeftinjuje benzin
CIJENE GORIVA
Od ponoći pojeftinjuje benzin
ZAGREB - Od ponoći će biti uvedene nove cijene goriva, kaže portal Cijenegoriva.info.
Informacije o cjepivima podigle cijene nafte prema 46 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Informacije o cjepivima podigle cijene nafte prema 46 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 46 dolara, potaknute uspješnim rezultatima ispitivanja potencijalnih cjepiva protiv covida 19 za koje trgovci smatraju da će potaknuti oporavak potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE