GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC i ublažavanje kineskih mjera podigli cijene nafte na 104 dolara

OPEC i ublažavanje kineskih mjera podigli cijene nafte na 104 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2022 / 19:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 104 dolara nakon što je ublažavanje koronamjera u Kini prigušilo zabrinutost za potražnju, a OPEC upozorio da nije moguće nadomjestiti rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 5,51 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 103,99 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 5,12 dolara višoj cijeni, od 99,41 dolar.

Trgovci su se danas usredotočili na odluku vlasti kineskog financijskog središta Šangaja kojom je više od 7.000 stambenih jedinica svrstano u kategoriju manjeg rizika budući da u protekla dva tjedna nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze covidom 19.

Kina je vodeći svjetski uvoznik nafte i lockdown u Šangaju potaknuo je zabrinutost za potražnju.

U fokusu je tržišta i upozorenje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da, budu li uvedene sankcije ili slične mjere, neće biti moguće nadomjestiti sedam milijuna barela dnevno izgubljene ruske nafte i naftnih proizvoda.

Europska unija još nije dogovorila embargo na rusku naftu, ali ministri vanjskih poslova nekih zemalja izjavili su da će se razmotriti i ta opcija.

OPEC je danas snizio prognozu ovogodišnje ruske proizvodnje za 530 tisuća barela dnevno, ali snizio je i procjenu rasta globalne potražnje, zbog rata u Ukrajini i jačanja inflacije pod utjecajem naglog rasta cijena nafte i opetovanog širenja omikrona u Kini.

"Tržištu nafte i dalje prijeti veliki šok ukoliko se sankcioniraju ruski energenti, a taj rizik nije otklonjen", napisao je Edward Moya iz OANDA-e.

Indian Oil Corp (IOC) isključio je u međuvremenu rusku naftu iz najnovijeg javnog natječaja, nakon što je američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak upozorio indijskog premijera Narendru Modija da pojačana kupnja ruske nafte nije u indijskom interesu.

Zemlje-članice Međunarodne agencije za energiju (IEA) odlučile su pak u idućih šest mjeseci, počevši od svibnja, prodati ukupno 240 milijuna barela iz strateških rezervi kako bi obuzdale rast cijena.

Prodaja nafte iz rezervi ublažiti će akutni problem nedostatne opskrbe, ali neće riješiti strukturni manjak koji su izazvala nedovoljna ulaganja, a zalihe će se morati nadopuniti, upozoravaju analitičari.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 100,08 dolara, što znači da je pojeftinio 98 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE