GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OPEC dodatno ograničava opskrbu, čeka se Rusija

OPEC dodatno ograničava opskrbu, čeka se Rusija
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2020 / 15:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigla je u četvrtak dogovor o smanjenju opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno kako bi se poduprle cijene i uravnotežilo tržište, uzdrmano epidemijom koronavirusa.

OPEC i njegovi saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno, prema sporazumu koji istječe krajem mjeseca.

Situaciju je zakomplicirala epidemija koronavirusa, koja se iz Kine proširila po cijelom svijetu. Vlade je pokušavaju suzbiti ograničenjem putovanja, karantenom i zabranom javnih okupljanja, mnoge su tvornice zatvorene, što je znatno pogoršalo izglede potražnje za gorivima.

Epidemija koronavirusa kreirala je "situaciju bez presedana", konstatiraju u OPEC-u, naglašavajući u obrazloženju današnje odluke "značajan negativan utjecaj na prognoze za svjetski gospodarski rast i potražnju za naftom u 2020. godini".

Ministri članica OPEC-a dogovorili su da se opskrba do lipnja smanjuje za 1,5 milijuna barela dnevno, pri čemu bi sam kartel smanjio proizvodnju za milijun barela a neovisni proizvođači za 500 tisuća barela dnevno.

Sada se čeka odgovor 10 'neovisnih', posebno Rusije, koji će se članicama kartela pridružiti sutra. Rusija je do sada signalizirala da je spremna prihvatiti produljenje postojećeg sporazuma ali ne i dodatno ograničenje opskrbe.

Nakon ovotjednih razgovora u Beču ruski ministar energetike Alexander Novak vratio se u srijedu u Moskvu radi konzultacija.

Sljedeći redovni sastanak OPEC-a bit će održan 9. lipnja, navodi Reuters.

Tagovi: OPEC, nafta, naftno tržište, Rusija, Organizacija zemalja-izvoznica nafte
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE