GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ohrabrujući podaci iz Europe podigli cijene nafte prema 64 dolara

Ohrabrujući podaci iz Europe podigli cijene nafte prema 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 18:16
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara, potaknute ohrabrujućim podacima iz europske industrije i procjenama da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,23 dolara višoj cijeni, od 60,39 dolara.

Na tržištima je jučer prevladao strah za potražnju zbog opetovanog uvođenja mjera zatvaranja u Europi. Francuska je po treći puta uvela stroga ograničenja kretanja i poslovanja i zatvorila škole na tri tjedna kako bi zaustavila treći val infekcija covidom 19.

Zabrinutost je izazvala prognoza Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, prema kojoj bi potražnja u ovoj godini zbog novog vala zaključavanja trebala rasti za 300 tisuća barela dnevno slabije no što su do sada očekivali.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za oko sedam milijuna barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio prekomjernu ponudu. Saudijska Arabija neovisno je smanjuje za dodatnih milijun barela dnevno.

Članice grupe sastaju se danas kako bi iznova razmotrile proizvodnu politiku. Raspravljat će, između ostalog, o tome treba li proizvodnju ograničavati i u svibnju i ostatku godine ili je postupno povećavati, kažu tri izvora.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je da oporavak tržišta "još ni izdaleka nije završen".

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak procijenio je na sastanku da očekuje rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini za pet do 5,5 milijuna barela dnevno, navodi Reuters.

"S obzirom na kolebanje cijena u posljednje vrijeme i na rasplamsavanje zabrinutosti za potražnju, prevladava mišljenje da će OPEC+ vjerojatno produljiti aktualne rezove za još mjesec dana", rekao je analitičar ING-a Warren Patterson.

Potporu cijenama pružio je snažan rast aktivnosti u industriji eurozone, koji je zasjenio novi val širenja virusa i mjere zatvaranja.

Istraživanje londonske tvrtke Markit pokazalo je da su aktivnosti u industriji eurozone u ožujku porasle najsnažnije otkada ga je počela objavljivati prije gotovo 24 godine.

Trgovce je oraspoložio i plan američkog predsjednika Joea Bidena o ulaganjima u infrastrukturu i borbu protiv klimatskih promjena, vrijedan 2.300 milijardi dolara.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,07 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE