GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od ponoći benzin jeftiniji 5, a dizel 3 centi

Od ponoći benzin jeftiniji 5, a dizel 3 centi
CIJENE GORIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 14:17
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je telefonsku sjednicu na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje.

Nove cijene iznosit će

• 1,46 EUR/l (11,00 kn/l) za benzinsko gorivo (smanjenje 0,05 EUR/l)

• 1,56 EUR/l (11,75 kn/l) za dizelsko gorivo (smanjenje 0,03 EUR/l)

• 1,02 EUR/l (7,69 kn/l) za plavi dizel (smanjenje 0,03 EUR/l)

• 1,22 EUR/kg (9,19 kn/kg) UNP za spremnike (smanjenje 0,02 EUR/kg)

• 1,79 EUR/kg (13,49 kn/kg) UNP za boce (smanjenje 0,01 EUR/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

• 1,59 EUR/l (11,98 kn/l) za benzinsko gorivo

• 1,71 EUR/l (12,88 kn/l) za dizelsko gorivo

• 1,11 EUR/l (8,36 kn/l) za plavi dizel

• 1,47 EUR/kg (11,08 kn/kg) UNP za spremnike

• 2,10 EUR/kg (15,82 kn/kg) UNP za boce

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, Vlada je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje, a tijekom 2023. u četrnaest navrata.

- Ono što je jako teško predviđati s obzirom na to da živimo u nestabilnim vremenima je što će se na svjetskim tržištima događati kada govorimo o cijeni energenata, a posebno o cijeni naftnih derivata. Međutim ono što sa sigurnošću mogu reći je da će Vlada i dalje biti uz hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo jer smo mi od početka ove velike energetske krize i ograničili marže u naftnoj industriji i smanjili smo trošarine, da bi naši građani i naši gospodarstvenici imali jednu od najnižih cijena goriva u Europskoj uniji, kazao je, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Tagovi: cijene goriva, gorivo, benzin, dizel
PROČITAJ I OVO
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
USPORAVANJE
Inflacija u Njemačkoj najniža od lipnja 2021.
BERLIN - Inflacija u Njemačkoj u veljači je iznosila 2,5 posto na godišnjoj razini, što je 0,4 postotna boda manje nego u siječnju i najniže od lipnja 2021., napisao je njemački statistički ured u prvoj danas objavljenoj procjeni.
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ODLUKE
Produljenje niže stope PDV-a na plin, grijanje i ogrjevni materijal
ZAGREB - Vlada je uputila u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koje se odnose na produljenje snižene stope PDV-a do kraja ožujka 2025. na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica, a po riječima predsjednika Vlade, prijedlog je "de facto" dio budućeg paketa mjera pomoći građanima.
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 83 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su ispod 83 dolara pod pritiskom skoka zaliha u SAD-u i signala iz američke središnje banke da neće žuriti sa sniženjem kamatnih stopa.
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
GEOTERMALNI IZVORI
Cindrigo: Kraj Slatine krećemo s bušenjem 4000 m duboke bušotine
ZAGREB - Britanska kompanija Cindrigo izvijestila je Londonsku burzu o konačnom početku bušenja na istražnom polju geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji, koje je u rujnu 2022., u pretežnom vlasničkom udjelu, otkupila od poduzetnika Marinka Mikulića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE