GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Od danas rekordne cijene goriva u Sloveniji

Od danas rekordne cijene goriva u Sloveniji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2022 / 23:35
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Cijene naftnih derivata u Sloveniji, gdje su na crpkama u ponedjeljak bile gužve zbog očekivanog poskupljenja, znatno su porasle i dosegnule u utorak nove rekordne vrijednosti.

Na benzinskim postajama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 eura za litru 95-oktanskog benzina i 1.670 eura za litru dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95 oktanski benzin stoji 1,555 eura, a dizel 1662 eura za litru. Na crpkama MOL-a Slovenija cijena benzina je 1, 564 eura, a dizela 1,669 eura za litru.

Riječ je o cijenama na crpkama u naseljima, dok su cijene na benzinskim servisima uz autoceste nešto više.

Slovenska vlada objavila je u utorak se radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetanu opskrbu u narednim danima.

Premijer Janez Janša sinoć je imao sastanak s ministrima gospodarstva i infrastrukture Zdravkom Počivalšekom i Jernejem Vrtovcem, te vodstvom glavnih distributera, Petrola, MOL-a i OMV-a, razgovarao o zalihama naftnih derivata u idućim tjednima i mjerama za nesmetanu opskrbu, čak i u slučaju prekida opskrbe iz Ruske Federacije, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

"Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, pa goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cijena, vlada će poduzeti dodatne mjere ublažavanja. Nema razloga za paniku", izjavio je nakon sastanka premijer Janša.

Prošlog je mjeseca slovenska vlada smanjila trošarine na benzin i dizel, u sklopu svojih mjera ublažavanja rastućih troškova energije za kućanstva i gospodarstvo, ali naglašava da više ne kontrolira trgovačke marže jer je trgovina naftnim derivatima liberalizirana.

Glavni razlozi rasta cijena su rast cijena nafte zbog rata u Ukrajini i pad eura u odnosu na dolar, što je globalno pitanje, a problem u Sloveniji je relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoji praktični duopol Petrola i OMV-a Slovenija, s time da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenski mediji.

Tagovi: cijene goriva u Sloveniji, Petrol, kompanija OMV
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE