GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte

Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.08.2021 / 18:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.

Na londonskom tržištu cijena barela u odnosu na prethodno zatvaranje porasla je 29 centi, na 73,18 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 28 centi, na 71,54 dolara.

"Neki sudionici na tržištu smatraju da je pad cijena u ponedjeljak bio pretjeran, jer ćemo u ovom tjednu vjerojatno bilježiti još jedan pad zaliha nafte", rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Analitičari u Reutersovoj anketi procjenjuju da su u prošlom tjednu u SAD-u smanjene zalihe sirove nafte i naftnih proizvoda, pri čemu će zalihe benzina bilježiti pad treći tjedan zaredom.

Unatoč nedavnim fluktuacijama, cijene nafte su vrlo visoke te su povećale zaradu velikih naftnih kompanija. BP, Conocophillips, Diamondback Energy i Continental Resources izvijestili su tako o velikoj dobiti u drugom tromjesečju.

Od početka godine cijena nafte u Londonu poskočila je više od 40 posto. Još veći njihov rast spriječila je zabrinutost zbog širenja delta soja u najvećim potrošačima SAD-u i Kini, a cijene prigušuje i očekivanje povratka iranske nafte na tržišta.

Novi iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u utorak da će njegova vlada poduzeti korake za ukidanje "tiranskih" sankcija koje je SAD uveo iranskom energetskom i bankarskom sektoru.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 73,89 dolara, što znači da je 1,09 dolara niža u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE