GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obrovac: Otvorena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

Obrovac: Otvorena najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2023 / 17:25
Autor: SEEbiz
OBROVAC - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je službeno pustio u rad sunčanu elektranu Obrovac, nakon čega je predstavljen projekt obnovljivih izvora energije i ulaganja u elektroenergetsku mrežu.

Sunčana elektrana Obrovac, vrijedna 6,9 milijuna eura, trenutno je najveća takva elektrana u komercijalnom pogonu u Hrvatskoj. U redovnom radu je od studenoga 2022. godine. Izgrađena je na području bivše tvornice glinice na površini od 117.137 četvornih metara. Priključne je snage 7,35 megavata (MW), dok je instalirana snaga 8,7 MW. U nju je ugrađeno 27.544 fotonaponskih modula Solvis. Očekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od oko 11,3 milijuna kilovatsati (kWh), moći će podmiriti potrebe više od 3.500 kućanstava.

Današnje otvaranje u Obrovcu važna je "transformativna poruka prilagodbe novom vremenu, ali i energetskoj strategiji Hrvatske i što većem korištenju obnovljivih izvora energije", rekao je na otvaranju premijer Plenković.

Ocijenio je da je HEP kao glavna energetska kompanija u krizi imala ogromnu ulogu i Vladi omogućila da donosi odluke koje su ograničile cijene struje za građane i gospodarstvo.

"Tu se pokazalo koliko je važno ovakvu kompaniju imati praktički u stopostotnom državnom vlasništvu, naročito u krizi. Naša je strategija dodatno osigurati i financijske izvore za ulaganja. Tu su dva velika zamašnjaka, jedan je modernizacijski fond, a drugi je cijeli program oporavka i otpornosti koji omogućuje iznalaženje izvora financiranja za daljnja ulaganja u obnovljive izvore energije", rekao je Plenković.

Dodao je da je cilj na razini cijele EU učiniti dodatne napore u boljem povezivanju sustava, zbog čega je bitno ulaganje u dalekovode, stanice, solarne ili vjetroelektrane.

Vlada je, kako je rekao, svjesna da je izrazito korisna električna energija koju dobivamo iz pola hrvatskog vlasništva Nuklearne elektrane Krško koja je "potpuno čista u smislu dodatnih stakleničkih plinova".

Predsjednik Uprave HEP- a Frane Barbarić je predstavio planove izgradnje novih obnovljivih izvora energije u Zadarskoj županiji kao i u ostatku Hrvatske ukupne snage 1.544 MW vrijedne 1,6 milijardi eura.

HEP po njegovim riječima namjerava ojačati prijenosnu i distribucijsku mrežu radi prihvata proizvodnje iz sve većeg broja obnovljivih izvora. Kako je rekao, jedno od najvećih trenutnih ulaganja u mrežu na zadarskom području je transformatorska stanica Zadar Istok koja će nakon dovršetka kabelskog raspleta omogućiti kvalitetnije napajanje luke Gaženica, istočnog dijela Zadra i zadarskih otoka.

HEP radi na 60 projekata elektrana za obnovljive izvore i baterijskih spremnika ukupne snage više od 1500 MW od čega je velika većina projekata locirana u priobalnim županijama što je očekivano zbog dobrog potencijala sunca i vjetra, kaže Barbarić.

"Izgradnju novih elektrana ćemo pratiti nužnim jačanjem i mobilizacijom prijenosnih distribucijskih mreža u južnoj Hrvatskoj, čitavom priobalju i zaleđu", poručio je.

Nakon Obrovca, premijer ide u obilazak sunčane elektrane Stankovci koja ima priključnu snagu 2,5 MW, a u redovnom je pogonu od ožujka 2022. Izgrađena je na području Proizvodne zone Stankovci na površini od 65.217 m2, a očekivana godišnja proizvodnja od 4,6 milijuna kWh električne energije bit će dovoljna za opskrbu 1.500 kućanstava. Ugrađeno je 9.920 fotonaponskih modula Solvis ukupne instalirane snage 3,27 MW, a investicija je iznosila 3,5 milijuna eura. U Bibinjama će obići Transformatorsku stanicu 110/10(20) kV Zadar istok.

Uz predsjednika Vlade je bila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i brojni drugi.

Tagovi: Obrovac, sunčana elektrana Obrovac, Hrvatska elektroprivreda, Andrej Plenković, Frane Barbarić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 81 dolaru
LONDON - Cijene nafte porasle su utorak na međunarodnim tržištima prema 81 dolar pod utjecajem špekulacija da bi vodeći proizvođači mogli dodatno smanjiti opskrbu u 2024. godini i poremećaja u proizvodnji u Kazahstanu zbog oluje.
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
INVESTICIJE
RWE najavljuje 55 milijardi eura ulaganja
ESSEN - Njemački dobavljač energije RWE najavio je 55 milijardi eura ulaganja u poslovanje širom svijeta u razdoblju od 2024. do 2030. godine.
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
AKVIZICIJE
Siemens Energy preuzeo hrvatsku tvrtku Pro Integris
ZAGREB - Simeens Energy preuzeo je hrvatsku tvrtku Pto Integris, doznaje Seenews.
Blago poskupljenje nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blago poskupljenje nafte
LONDON - Nafta je danas malo poskupila. Cijene su, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, uvelike diktirane zabrinutošću zbog usporavanja globalnog gospodarstva i neizvjesnošću oko buduće politike naftnog kartela Opec+.
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
CYBER SIGURNOST
Hakeri od HSE-a traže milijunsku otkupninu
LJUBLJANA - Situacija u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) je ozbiljna, javlja TV Slovenija (TVS). Hakeri od HSE-a, neslužbeno doznaju, traže milijunsku otkupninu. Zaposlenici HSE-a danas bi trebali ostati kod kuće, a Dravske elektrarne Maribor (DEM) trebale bi raditi ručno. HSE je opovrgnuo informacije o traženju otkupnine za STA.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE