GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljena sklonost riziku podigla cijene nafte prema 72 dolara

Obnovljena sklonost riziku podigla cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.07.2021 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, potaknute obnovljenom sklonošću ulagača riziku koja je potisnula u drugi plan rast zaliha u SAD-u i slabije izglede za potražnju zbog širenja covida 19.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,13 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 71,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,27 dolara višoj cijeni, od 69,47 dolara.

„Čini se da su cijene nafte... našle potporu jer je apetit za rizikom ponovno ojačao", rekao je analitičar ActivTradesa Ricardo Evangelista.

"Potpora je prekinula izraženi pad (cijena) u proteklih nekoliko dana, čiji su okidač bili strah od utjecaja delta soja... i dogovor zemalja OPEC+ o povećanju proizvodnje", dodao je Evangelista.

Cijene nafte pale su u ponedjeljak nakon dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o povećanju opskrbe za 400.000 barela dnevno u kolovozu, rujnu, listopadu, studenome i prosincu.

Pad je produbio strah da će širenje zaraze delta sojem koronavirusa smanjiti potražnju na velikim tržištima poput SAD-a, Velike Britanije i Japana.

Analitičari investicijske banke JPMorgan procjenjuju da će globalna potražnja u prosjeku u kolovozu iznositi 99,6 milijuna barela dnevno, što bi bilo za 5,4 milijuna barela dnevno više nego u travnju.

U četvrtom tromjesečju trebala bi pak porasti za skromnih 330 tisuća barela dnevno u usporedbi s osnovicom u 2019. godini, s obzirom na pad temperatura i završetak ljetne sezone vožnje u sjevernoj hemisferi, ističu.

Pozornost se sada okreće današnjem izvješću vlade o zalihama u SAD-u. Podaci Američkog instituta za naftu (API), objavljeni u utorak, pokazali su rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 806.000 barela, navode dva tržišta izvora.

Zbog praznika u muslimanskom svijetu OPEC ni danas nije objavio kolika je prethodnog dana bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. Prošli četvrtak iznosila je 73,15 dolara.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE