GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljena proizvodnja u velikom pogonu za ukapljivanje plina u Norveškoj

Obnovljena proizvodnja u velikom pogonu za ukapljivanje plina u Norveškoj
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2022 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Pogon za ukapljivanje prirodnog plina u Hammerfestu počeo je s radom nakon 20 mjeseci popravaka štete od požara, priopćio je u četvrtak norveški energetski div Equinor.

Kompanija je prošlog tjedna izvijestila da su popravci završeni i da se pogon priprema za obnovu proizvodnje.

"(Pokretanje proizvodnje) silno je važno u razdoblju u kojem je predvidiva i pouzdana opskrba ključna mnogim zemljama i kupcima", rekla je izvršna direktorica Equinora Irene Rummelhoff.

Pogon je zatvoren krajem rujna 2020. zbog požara koji je doveo u pitanje sigurnost proizvodnje. Pokretanje proizvodnje nekoliko je puta odgađano.

Nakon požara pokrenuti su opsežni radovi, uključujući provjeru više od 22.000 komponenti i zamjenu 180 km električnih kabela, priopćio je Equinor.

Pogon je smješten na otoku Melkoeyi, nedaleko grada Hammerfesta na norveškom Arktiku i u punom kapacitetu može preraditi 18 milijuna kubičnih metara plina dnevno.

Plin stiže u pogon 160 kilometara dugim plinovodom iz polja Snoehvit u Barentsovom moru koje je također bilo zatvoreno budući da se plin nije mogao ukapljivati. Plinovodom se godišnje može transportirati 7,6 milijardi prostornih metara plina.

LNG se proizvodi hlađenjem plina koji prelazi u tekuće stanje pa se u velikim količinama može transportirati brodom. Punjenje skladišta obično traje četiri do pet dana i plin se potom utovaruje u brod.

"U punoj proizvodnji, iz Melkoeye će otprilike svakih pet dana isplovljavati jedan brod", ističu u Equinoru.

Pred otokom su trenutno usidrena i plin čekaju tri LNG tankera, Arctic Voyager, Arctic Lady i Arctic Princess, navode u Equinoru. Hammerfestu se prema podacima Refinitiv Eikona približava i četvrti tanker, Arctic Aurora.

Početak rada pogona u Hammerfestu dobra je vijest za tržište plina, koje nakon ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi pokušava pronaći alternative izvore opskrbe, ali i za Norvešku koja želi učvrstiti svoju poziciju pouzdanog dobavljača, napominje Reuters.

Tagovi: Equinor, plin, Irene Rummelhoff, ukapljeni prirodni plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE