GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo poskupljenje goriva u Srbiji

Novo poskupljenje goriva u Srbiji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Od 22. juna cena benzina i dizela na domaćim pumpama porasla je za nešto više od sedam dinara. Kako smo utvrdili, do poskupljenja dovela je kombinacija tri faktora - rast cene sirove nafte na svetskom tržištu, redovno povećanje akcize na gorivo, koje je stupilo na snagu 1. jula, i rast veleprodajne cene goriva ključnog dobavljača u Srbiji - Naftne industrije Srbije (NIS).

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 je 22. juna iznosila 123,34 dinara po litru, da bi početkom ove nedelje, kada je napravljen poslednji “presek stanja”, iznosila 130,15 dinara po litru, što je povećanje od 7,3 dinara. U istom periodu, cena litre evrodizela porasla je sa 132,04 na 138,77 dinara.

“Povećanje maloprodajne cene goriva je u prvom redu posledica povećanja cene sirove nafte, koja raste još od kraja aprila. U jednom trenutku morala je da ostavi traga i na maloprodajne cene na domaćim pumpama”, kaže za Nova.rs generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.

Mićović takođe skreće pažnju na to da su u periodu pada cene sirove nafte, padale i cene goriva: tako je, od početka godine pa do sredine maja, benzin pojeftinio za 27, a dizel za 33 dinara.

Poskupljenje maloprodajne cene goriva od čak sedam dinara u poslednjih mesec dana privuklo je pažnju i Nebojši Atanackoviću, počasnom predsednik Unije poslodavaca, koji je dugo godina poslovao i u tom sektoru.

“Barem dinar i 30 para od tog poskupljenja rezultat je rasta akcize prvog dana jula”, kaže Atanacković za Nova.rs.

On, međutim, skreće pažnju na to da u poslednjih mesec i po dana porasla veleprodajna cena ključnog snabdevača domaćeg tržišta, NIS-a.

“Kada jer reč o benzinu, NIS-ova veleprodajna cena 10. juna bila 107,60 dinara po litru za benzin, a trenutno je 115,50 dinara”, kaže za Nova.rs Atanacković.

U NIS-u odgovaraju da na cenu goriva presudno utiču dva faktora, na koje ta kompanija nema uticaja – cene sirove nafte na svetskim berzama i kurs dolara.

“Budući da NIS uvozi oko 2/3 ukupne količine nafte koja se koristi za preradu, svetske cene značajno utiču na nas. U poređenju sa cenama od 1. juna cena sirove nafte tipa Brent je porasla za 24,9%, dok ukupan rast cena nafte od početka maja, kada je započeo stalan rast vrednosti nafte, iznosi 128,7% . Iako je kurs dolara od početka juna doživeo pad od 2,3% to nije bilo dovoljno da se anulira rast cene sirove nafte.

Gledano na dan 15. jul, maloprodajne cene benzina (bez pdv-a, akcize i naknada rsd/l) porasle su u odnosu na 1. jun za 12,9%, što je 8 dinara po litru, a u istom iznosu povećana je i cena dizela.

Veleprodajne cene (bez pdv-a, akcize i naknada u rsd/l) su u istom periodu porasle za 19,8 % za benzin, što je porast cene od 8,5 dinara po litru, a za dizel 15,1%, odnosno 8,2 dinara po litru. Međutim, kada je reč o periodu od početka godine, cene u maloprodaji su niže za 18 dinara po litri benzina i za 24 dinara, kada je reč o dizelu”, rekli za Nova.rs u Naftnoj industriji Srbije.

Tagovi: gorivo, cene goriva, nafta, Udruženje naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
BUKA
LNG Hrvatska: Buka s krčkog terminala ne prekoračuje dopuštene razine
ZAGREB - S ciljem utvrđivanja imisijskih razina buke u okolišu tijekom redovnog rada LNG terminala, tvrtka LNG Hrvatska angažirala je ovlaštenu neovisnu stručnu organizacija za mjerenje buke čiji je ispitni laboratorij akreditirala Hrvatska akreditacijska agencija.
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
PROJEKTI
Dovršetak Sjevernog toka 2 sve neizvjesniji
MOSKVA - Nakon što je SAD u utorak uveo sankcije vlasniku ruskog broda za polaganje cijevi za koji se očekivalo da će dovršiti izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a nekoliko zapadnih tvrtki navodno je prekinulo veze s projektom zbog straha od sankcija, dovršetak Sjevernog toka 2 postaje sve neizvjesniji.
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 56 dolara, sve oči uprte u Washington
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 56 dolara, poduprte očekivanjima da će novi američki kabinet usvojiti opsežne mjere pomoći u koronakrizi koji će potaknuti gospodarstvo i potražnju za energentima.
HEP demantira gradonačelnicu Siska
DEMANTI
HEP demantira gradonačelnicu Siska
ZAGREB - Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček gostovala je u jučer Dnevniku N1 gdje je komentirala kakva je situacija na području tog grada, ali i u županiji. Tada je kazala i da HEP građane uvjerio da nisu svi sa Sisačko-moslavače županije oslobođeni plaćanja režija, već samo oni s crvenom i narančastom naljepnicom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE