GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova godina donijela poskupljenje goriva u Sloveniji

Nova godina donijela poskupljenje goriva u Sloveniji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Nakon što su maloprodajne cijene naftnih derivata prošle godine ostale niske, trend se preokrenuo nakon nove godine. To se može pripisati rastu cijena na svjetskim tržištima.

Referentna maloprodajna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana bila je lani smanjena za 17 posto, a dizela za 15 posto.

"Pad potražnje zbog pandemije bolesti covid-19 doveo je do pada proizvodnje nafte, a uz to je cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije doveo do povijesnog pada cijena nafte u drugom tromjesečju 2020. godine. Otkupne cijene na kraju 2020. za petinu su niže nego prije krize ", objasnilo je Ministarstvo infrastrukture, koje je provelo analizu cijena za prošlu godinu.

Kako bi neutralizirala značajan pad cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima zbog naftne krize, vlada je kompenzirala promjene na tržištu opskrbe prilagodbom trošarina na benzin i dizel do početka pune liberalizacije cijena goriva u Sloveniji. Na godišnjoj razini trošarina na benzin smanjila se za 10 posto, dok je trošarina na dizel porasla za jedan postotni bod.

I dok je litra 95-oktanskog benzina na benzinskim crpkama izvan autocesta i autocesta krajem 2020. godine koštala oko 1,01 eura, sada je cijena porasla na oko 1,08 eura. U slučaju dizela, poskupljenje je bilo veće, za oko 20 centi na 1,25 eura.

Krajem rujna prošle godine vlada je odlučila u potpunosti liberalizirati cijene svih naftnih derivata. Cijene je regulirala od 2000. godine, a zatim je u ožujku 2016. najprije objavila cijene loživog ulja i 98-oktanskog benzina, a u studenom iste godine cijene 95-oktanskog i dizelskog goriva na benzinskim crpkama na autocestama i brzim cestama.

Izvan autocesta i brzih cesta, cijene oba pogonska goriva prvo su porasle iznad jednog eura nakon liberalizacije, no onda je cijena benzina pala i zadržala se ispod jednog eura nekoliko tjedana. Ovu je granicu premašila sredinom prosinca. Cijena dizela tada se kretala iznad jednog eura.

Vlada se odlučila na liberalizaciju na temelju analize stanja na tržištu naftnih derivata. S odgovarajućim mjerama i aktivnostima za povećanje konkurentnosti na tržištu naftnih derivata, novi pružatelji goriva s popustom mogli bi ući u sljedećih 10 godina, posebno na parkirališta trgovačkih centara, procijenila je.

Tagovi: cijene goriva, benzin, liberalizacija cijena, trošarine na gorivo, eurodizel, LPG plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE