GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova godina donijela poskupljenje goriva u Sloveniji

Nova godina donijela poskupljenje goriva u Sloveniji
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2021 / 08:44
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Nakon što su maloprodajne cijene naftnih derivata prošle godine ostale niske, trend se preokrenuo nakon nove godine. To se može pripisati rastu cijena na svjetskim tržištima.

Referentna maloprodajna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana bila je lani smanjena za 17 posto, a dizela za 15 posto.

"Pad potražnje zbog pandemije bolesti covid-19 doveo je do pada proizvodnje nafte, a uz to je cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije doveo do povijesnog pada cijena nafte u drugom tromjesečju 2020. godine. Otkupne cijene na kraju 2020. za petinu su niže nego prije krize ", objasnilo je Ministarstvo infrastrukture, koje je provelo analizu cijena za prošlu godinu.

Kako bi neutralizirala značajan pad cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima zbog naftne krize, vlada je kompenzirala promjene na tržištu opskrbe prilagodbom trošarina na benzin i dizel do početka pune liberalizacije cijena goriva u Sloveniji. Na godišnjoj razini trošarina na benzin smanjila se za 10 posto, dok je trošarina na dizel porasla za jedan postotni bod.

I dok je litra 95-oktanskog benzina na benzinskim crpkama izvan autocesta i autocesta krajem 2020. godine koštala oko 1,01 eura, sada je cijena porasla na oko 1,08 eura. U slučaju dizela, poskupljenje je bilo veće, za oko 20 centi na 1,25 eura.

Krajem rujna prošle godine vlada je odlučila u potpunosti liberalizirati cijene svih naftnih derivata. Cijene je regulirala od 2000. godine, a zatim je u ožujku 2016. najprije objavila cijene loživog ulja i 98-oktanskog benzina, a u studenom iste godine cijene 95-oktanskog i dizelskog goriva na benzinskim crpkama na autocestama i brzim cestama.

Izvan autocesta i brzih cesta, cijene oba pogonska goriva prvo su porasle iznad jednog eura nakon liberalizacije, no onda je cijena benzina pala i zadržala se ispod jednog eura nekoliko tjedana. Ovu je granicu premašila sredinom prosinca. Cijena dizela tada se kretala iznad jednog eura.

Vlada se odlučila na liberalizaciju na temelju analize stanja na tržištu naftnih derivata. S odgovarajućim mjerama i aktivnostima za povećanje konkurentnosti na tržištu naftnih derivata, novi pružatelji goriva s popustom mogli bi ući u sljedećih 10 godina, posebno na parkirališta trgovačkih centara, procijenila je.

Tagovi: cijene goriva, benzin, liberalizacija cijena, trošarine na gorivo, eurodizel, LPG plin
PROČITAJ I OVO
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Prekid libijskog izvoza podigao cijene nafte prema 68 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, potaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz SAD-a signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
UPOZORENJE
IEA izdala zastrašujuće upozorenje o emisijama CO2
LONDON - Globalne emisije ugljikovog dioksida od energije ove godine bilježe povećanje od gotovo 5 posto, što je naznaka da ekonomski oporavak od covida-19 može biti "sve samo ne održiv" za klimu, objavila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).
Od ponoći novo poskupljenje goriva
CIJENE GORIVA
Od ponoći novo poskupljenje goriva
ZAGREB - Od ponoći možemo očekivati poskupljenje svih cijena goriva.
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne, rast novozaraženih povećao zabrinutost za potražnju
LONDON - Cijene nafte stagnirale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralizirao slabiji američki dolar.
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
NAFTA
Bloomberg: Višak zaliha nafte stvoren zbog pandemije gotovo je potrošen
LONDON - Globalni višak zaliha nafte stvoren tijekom pandemije gotovo je potrošan, piše u ponedjeljak Bloomberg pozivajući se na podatke ekonomista iz Citigroupa i Međunarodne energetske agencije (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE