GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški NBT se pridružuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji

Norveški NBT se pridružuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2021 / 10:10
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - NBT AS (NBT), kompanija sa sedištem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije će na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

WV International je 2010. godine započeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW i izrastao u tim od preko 50 zaposlenih sa ekspertizom za celokupan životni ciklus projekata izgradnje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine sa sedištem u Oslu u Norveškoj, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini. NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 MW. To je je bio prvi projekat za proizvodnju električne energije iz energije vetra koji je obezbedio projektno finansiranje u Kini. Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutrašnjoj Mongoliji. U Ukrajini je NBT drugi po veličini proizvođač i operater energije vetra, sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom od 250 MW.

Budući da stalno razmatra prilike za projekte i na ostalim tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV International kako bi zajednički realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800MW vetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023. godine. WV International i NBT će razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima. Vetroelektrane će značajno doprineti privrednom razvoju, doneti značajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje. Takođe, ovi projekti će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije.

Tagovi: NBT AS, WV International, Windvision, vetroelektrane, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE