GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveški fond prvi puta izravno uložio u obnovljive izvore energije

Norveški fond prvi puta izravno uložio u obnovljive izvore energije
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveški stabilizacijski fond u srijedu je izvijestio o prvoj izravnoj investiciji u projekt obnovljivih izvora energije, nove kategorije imovine u koju od ove godine planira usmjeriti svoja ulaganja.

Najveći državni stabilizacijski fond u svijetu kupio je za 1,375 milijardi eura od danske kompanije Orsted 50-postotni udio u vjetroelektranama Borssele 1 i 2 uz obale Nizozemske, navodi se u odvojenim priopćenjima fonda i danske tvrtke.

Sporazum je potpisan u utorak, a dovršetak transakcije očekuje se u drugom odnosno trećem tromjesečju ove godine.

Borssele je druga najveća vjetroelektrana na moru u svijetu, podsjeća Reuters.

Takva izravna ulaganja novina su za norveški fond, koji je do prošle godine smio ulagati samo u dionice, obveznice i nekretnine.

Fond upravlja imovinom vrijednom 1.300 milijardi dolara, a za razdoblje od 2020. do 2022. godine zacrtao je oko 100 milijardi norveških kruna (9,94 milijardi eura) ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije koji nisu izlistani na burzi, poput vjetroparkova i solarnih farmi.

Najviše ga zanimaju projekti u Sjevernoj Americi i Europi.

U listopadu lani izvršni direktor fonda Nicolai Tangen izjavio je da fond teško pronalazi prihvatljive investicije jer je projekata malo, a konkurencija je žestoka.

Tagovi: Norveški stabilizacijski fond, Orsted, vjetroelektrana Borssele 1, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE