GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška ulaganja u naftu i plin smanjena zbog pandemije

Norveška ulaganja u naftu i plin smanjena zbog pandemije
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 12:28
Autor: SEEbiz / H

OSLO - Očekuje se da će norveška ulaganja u naftu i plin, koji su ključni pokretač gospodarstva te zemlje, tijekom 2021. godine naglo pasti nakon što su ove godine rasla manje od očekivanja, pokazalo je u četvrtak istraživanje nacionalne statističke agencije (SSB).

Očekuje se da će najveći pad doći iz područja istraživanja novih rezervi i financiranja razvojnih projekata, dok će se tekući radovi na izgradnji naftnih polja nastaviti uglavnom kako je i očekivano.

Prognoze temeljene na podacima naftnih kompanija pokazuju da su investicijski planovi za 2020. godinu smanjeni na 180,3 milijarde norveških kruna (19 milijardi dolara) sa 185,4 milijarde kruna iz veljače, no to je i dalje više nego 2019. kada su bili vrijedni 177,5 milijardi norveških kruna.

Iduće godine se očekuje da će ulaganja u norveški naftni sektor iznositi 145,6 milijardi kruna, u usporedbi s pred tri mjeseca prognoziranih 152 milijarde kruna, priopćio je SSB.

Cijena sjevernomorske nafte u travnju je pala na najnižu razinu u dva desetljeća, dok su blokada i ograničena putovanja utjecala na oštro smanjenje potražnje za fosilnim gorivima.

Naftne kompanije, uključujući i norveški Equinor, priopćile su kako namjeravaju smanjiti i operativnu i kapitalnu potrošnju, radi očuvanja novca u slučaju pogoršanja.

Planirano smanjenje poreza koje parlament trenutno razmatra moglo bi dovesti do toga da kompanije odobre više projekata, uključujući razvoj naftnih polja NOAKA, Eldfisk North, Greveling i Lavrans, priopćila je statistička agencija.

Norveška središnja banka nedavno je po prvi put smanjila svoju ključnu kamatnu stopu na nula posto, navodeći kao razlog utjecaj pandemije Covida-19 i slabijih cijena nafte.

Tagovi: Norveška, nafta, plin, NOAKA, Eldfisk North, Greveling, Lavrans
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE