GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška povećava izvoz plina u Europu

Norveška povećava izvoz plina u Europu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2021 / 14:52
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška će dopustiti energetskoj kompaniji Equinor i njezinim partnerima da povećaju izvoz plina s dva polja na moru u sljedećih 12 mjeseci u kontekstu zabrinutosti zbog niskih europskih zaliha koje su potaknule skok cijena.

Equinor, drugi po veličini europski opskrbljivač plinom nakon ruskog Gazproma, priopćio je u ponedjeljak da je vlada odobrila kombinirano povećanje izvoza za dvije milijarde prostornih metara plina s polja Troll i Oseberg u 'plinskoj' godini koja počinje 1. listopada.

To odgovara gotovo dva posto godišnjeg norveškog izvoza plina plinovodima, prema Reutersovim izračunima.

"Vjerujemo da je odluka donesena pravodobno jer se Europa sučeljava s neuobičajeno tijesnim odnosom ponude i potražnje na tržištu prirodnog plina", poručili su iz kompanije čiji je vlasnik norveška država.

"Radimo na mjerama kojima ćemo povećati izvoz s naših polja u norveškom kontinentalnom pojasu", dodali su.

Povećanje izvoza bit će ravnomjerno raspoređeno na polja Troll i Oseberg, na 37 odnosno na šest milijardi prostornih metara, izvijestili su iz Equinora.

Cijene plina u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u sljedećem mjesecu više nego utrostručene u ovoj godini u nizozemskom središtu TTF-u, dosegnuvši rekordne razine na pragu zimske sezone, budući da su zalihe u skladištima ispod prosjeka.

Zbog toga je na pragu zimske sezone poskupjela i struja.

Norveška je od 1. listopada prošle godine u Europu cjevovodima izvezla oko 106 milijardi prostornih metara plina. Prema podacima Refinitiv Eikona, u prošloj su plinskoj godini, koja je završila 30. rujna 2020. godine, izvezli 105 milijardi prostornih metara plina.

Norveška vlada određuje proizvodne kvote za Troll i druga velika polja kako bi osigurala maksimalnu proizvodnju sirove nafte i prirodnog plina kroz dulje vremensko razdoblje, napominje Reuters.

Tagovi: Norveška, plin, izvoz plina
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE