GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška planira visoku razinu proizvodnje plina do 2030.

Norveška planira visoku razinu proizvodnje plina do 2030.
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2022 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška planira zadržati proizvodnju plina na visokoj razini do kraja desetljeća, ali prodavat će ga po tržišnim cijenama, rekao je ministar energetike Terje Aasland, otklonivši sugestije nekih analitičara i medija.

„Očekujem da možemo zadržati trenutnu razinu proizvodnje do 2030. Poznato nam je da su izrađeni projekti i planovi razvoja i rada koji bi mogli pomoći u održavanju visoke proizvodnje plina u budućnosti”, rekao je Aasland.

Norveška bi ove godine trebala proizvesti oko 122 milijarde kubičnih metara plina, za osam posto više nego 2021., i potencijalno nadmašiti rekord od prije pet godina, prema službenim prognozama iz svibnja.

Do 2026. proizvodnja bi se po prognozi uprave za naftu iz siječnja trebal spustiti na 118 milijardi kubičnih metara.

Norveška je sada najveći europski izvoznik plina, pretekavši Rusiju koja je smanjila izvoz, prema podacima Refinitiv Eikona.

Aasland je također rekao da je još sigurniji u dugoročnu potražnju za norveškim plinom u Europi nakon što je Oslo u lipnju s Bruxellesom potpisalo sporazum koji predviđa pojačani europski uvoz norveškog plina.

Norveška je već odgovorila na pojačanu europsku potražnju šaljući u inozemstvo plin koji je trebao biti ponovo ubrizgan u tlo radi veće proizvonje nafte.

Cijene plina u Europi gotovo su utrostručene ove godine, a Norveška ga ne planira prodavati ispod tržišne cijene, kao što su sugerirali neki analitičari i mediji navodili.

"Tržište je u načelu predvidivo. U slučaju nestašice cijene su visoke, što, između ostalog, potiče veću proizvodnju i usmjerava plin na tržišta kojima je najpotrebniji", naglasio je norveški ministar.

"Izazvanje poremećaja na tržištu izradom... propisa koji bi u ovom trenu možda bili popularni moglo bi uništiti dio temelja za izgradnju stabilnosti i povjerenja kroz dulje vremensko razdoblje", rekao je Aasland.

Dodao je i da Norveška ne planira uvesti porez na ekstra zaradu domaćih naftnih kompanija.

"U ovom trenu ne razgovaramo o novim porezima. Potencijalni dodatni prihodi kompanija u ovom trenu stvaraju temelje za buduća ulaganja i za cjelokupnu transformaciju energetskog sektora", rekao je Aasland.

Equinor, najveći norveški proizvođač nafte i plina u većinskom vlasništvu države, planira povećati ulaganja u obnovljivu energiju i tehnologiju s niskim udjelom ugljika i izrasti u proizvođača "široke palete energenata", navodi Reuters.

Trenutno su ipak fokusirani na pojačanju proizvodnju ugljikovodika, s obzirom na snažnu europsku potražnju.

Tagovi: Norveška, plin
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE