GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška očekuje snažan rast proizvodnje nafte do 2024.

Norveška očekuje snažan rast proizvodnje nafte do 2024.
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.01.2020 / 08:48
Autor: SEEbiz / H
OSLO - Norveška proizvodnja nafte porast će 43 posto u razdoblju od 2019. do 2024. godine, potaknuta uključenjem u sustav novih naftnih polja i modernizacijom starih proizvodnih pogona, pokazale su u četvrtak prognoze Norveške uprave za naftu (NPD).

Procjene najavljuju oživljavanje norveške proizvodnje sirove nafte, koja je prošle godine pala na najnižu razinu od 1989. godine zbog postupnog pražnjenja rezervi na starijim poljima.

Očekuje se da će se do 2023. godine kombinirana proizvodnja nafte i plina približiti rekordnoj razini, zabilježenoj u 2004. godini, navodi uprava, iako bi udio plina trebao biti veći nego prije.

„Ovaj put će nafta činiti otprilike polovinu ukupne količine", rekla je direktorica NPD-a Ingrid Soelvberg.

Predviđa se da će proizvodnja sirovina na poljima na moru do 2023. godine dostići 2,02 milijuna barela dnevno, u odnosu na prošlogodišnji minimum od 1,41 milijuna barela dnevno, zahvaljujući postupnom uključivanju nafte s velikih naftnih polja Sverdrup i Castberg.

„Nakon dvije godine manje proizvodnje, ona će ponovno porasti u 2020. godini, uglavnom zbog pokretanja Johana Sverdrupa, ali i zbog drugih nalazišta", rekla je Soelvberg.

Očekuje se da će ove godine proizvodnja prirodnog plina porasti na 117,1 milijardu kubnih metara (bcm), sa 113,2 milijarde u 2019. godini, no manje od dosada prognozirane 120,2 milijarde bcm, navode u NPD-u.

Sada očekuju da će Norveška ove godine proizvoditi 1,76 milijuna barela nafte dnevno. Prije godinu dana prognozirali su da će iznositi 1,74 milijuna barela dnevno.

Dok je broj bušotina u 2019. godini porastao na 57, s 53 u godini ranije, ove će se godine vjerojatno smanjiti na 50, navodi NPD.

Prošlogodišnja istraživanja u Barentsovom moru na Arktiku, području za koje se nekada očekivalo da će biti nova norveška naftna i plinska regija, rezultirala su samo jednim nalazištem.

Državna energetska kompanija Equinor i njeni partneri u četvrtak su najavili planove o dodatnom povećanju proizvodnje na polju Statfjord koje je u pogonu od 1970-ih, a očekuje se da će ostati aktivno i nakon 2040. godine.

Iako Norveška podržava Pariški klimatski sporazum uz 2015. godine i želi u nadolazećim desetljećima značajno smanjiti emisiju ugljika, poručuje i to da će nastaviti vaditi i prodavati naftu drugima, sve dok potražnja postoji.

Tagovi: Norveška, proizvodnja nafte, nafta, Norveška uprava za naftu
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE