GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji

Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 08:09
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).

Te će se vjetroelektrane graditi na području Virova u blizini Kumanova.

Njemački investitor prijavio se za status strateškog projekta koji će mu dati povlašteni tretman, prema zakonu usvojenom prošle godine, objavio je nezavisen.mk.

Prema riječima glasnogovornika njemačke tvrtke, oni čekaju dodatne informacije od vlade, uključujući jasan i transparentan okvir za razvoj i rad vjetroelektrane, s rokovima i obvezama za obje strane. Prema glasnogovorniku, to bi trebalo omogućiti brži razvoj.

Wpd još uvijek radi na projektu i okviru finansiranja, ali tvrtka vjeruje da će njegov razvoj i izgradnja koštati oko 500 miliona eura.
Prema planovima, projekt Virovi trebao bi ići u tri faze - do 2025., 2026. i 2027. godine.

Wpd želi razviti projekt kroz dvije poslovne jedinice u potpunom vlasništvu: Virovi, osnovane za posebne namjene u Makedoniji, i Wpd Adria, koja je njegova podružnica za upravljanje razvojem projekata na zapadnom Balkanu. Glasnogovornik Wpd-a rekao je da bi projekt mogao biti samo početak i da tvrtka vidi potencijal za daljnje vjetroelektrane u Makedoniji.

Sa sjedištem u Bremenu, njemački Wpd, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Vjetroelektrane ima u 28 zemalja svijeta, ali najviše u Europi. Izgradio je 2.400 vjetroagregata, koji proizvode 5.150 megavata. Instalira vjetroturbine na moru i na kopnu. Projekti koje trenutno razvija Wpd predviđaju izgradnju vjetroagregata od 12.300 megavata na kopnu i 13.800 megavata na moru.

Jedina vjetroelektrana koja je izgrađena i funkcionira u Makedoniji je ona u Bogdancima snage 36,8 megavata, a u izgradnji je još 43,2 megavata.

Predstavnic tvrtke Wpd Adria najavili su u februaru ove godine da su spremni na istraživanja i ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije u BiH, a Hercegbosanku županiju su istaknuli kao iznimno perspektivno geografsko područje za izgradnju budućih vjetroparkova.

Konkretno su iznijeli prijedloge i projekte za izgradnju vjetroparkova: VE Kruzi i VE Vaganj na području grada Livna ukupne instalirane snage 810 MW, VE Glamoč u istoimenoj općini ukupne instalirane snage 138 MW i VE Marino Brdo na prostoru općine Bosansko Grahovo ukupne instalirane snage 126 MW.

Tagovi: Njemački Wpd, vjetropark, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte ojačale očekivanjem veće potražnje i procijepljenosti
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima jer investitori očekuju da će se potražnja povećati, uzdajući se u rast procijepljenosti i smanjenje utjecaja pandemije na potražnju.
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
UGOVORI
Potpisani ugovori za povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama
ZAGREB - U Hrvatskim vodama u utorak su dodijeljeni ugovori na temelju poziva "Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ vrijedni 326,3 milijuna kuna, dok ukupna vrijednost projekata koji će se provesti iznosi 672 milijuna kuna.
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
POTICAJI
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša će po novom sufinancirati kupnju kondenzacijskih bojlera i građanima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima te kupnju kondenzacijskih kotlova.
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE