GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački Uniper računa na tranzit ruskog plina

Njemački Uniper računa na tranzit ruskog plina
TRANZIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Ruski plin i dalje će stizati u Njemačku budući da obustava isporuka u Bugarsku i Poljsku ne utječe na tranzit u druge zemlje, objavila je u srijedu energetska kompanija Uniper, najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj.

Ruski plinski div Gazprom objavio je u srijedu da obustavlja isporuku plina u Poljsku i Bugarsku budući da plin ne plaćaju u rubljama, kao što je odredila Moskva.

Kupci "neprijateljskih" zemalja moraju od travnja ruski plin plaćati preko posredničke banke Gazprombank koja devize prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Poljska državna elektroenergetska kompanija PGNiG potvrdila je u srijedu da je Gazprom obustavio isporuke plina.

U njemačkom Uniperu ne strahuju za isporuke ruskog plina.

"To je posao te (poljske - op. a.) kompanije i Gazproma i neće utjecati na tranzit plina kroz Poljsku", istaknuo je analitičarima nakon predstavljanja preliminarnih rezultata u prvom tromjesečju komercijalni direktor Unipera Niek den Hollander.

"To znači da bi svi koji plin preuzimaju, primjerice u Njemačkoj, mogli teoretski i dalje koristiti tu rutu preko cjevovoda Yamal", dodao je čelnik njemačkog uvoznika.

"Mislim da je slična i situacija s Bugarskom", dodao je.

Uniper je ponovio da će moći nastaviti plaćati plin ruskim mehanizmom koji traži plaćanje u rubljama.

"Smatramo da je dopuna postupka plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama, što znači da su uplate moguće", rekla je financijska direktorica Tiina Tuomela, potvrdivši prošlotjednu ocjenu Europske komisije.

Bruxelles je prošlog tjedba kompanijama savjetovao da od Rusije zatraže potvrdu da su uplatom iznosa u ugovorom predviđenoj valuti ispunile svoje ugovorne obaveze.

Sankcije europskim kompanijama ne brane otvaranje računa u Gazprombanci ni pregovore s bankom o rješenju, utvrdila je Europska komisija.

Ruski mehanizam ne blokira nužno postupak plaćanja usklađen sa sankcijama, zaključili su u Bruxellesu.

Uniper koristi taj mehanizam, koji kupcima omogućuje plaćanje plina u eurima i njihovu konverziju u rublje preko Gazprombanka, podsjetila je Tuomela, dodavši da je sljedeća uplata na rasporedu krajem svibnja.

Tagovi: Uniper, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE