GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački kupci ponovo naručili isporuku plina Sjevernim tokom 1

Njemački kupci ponovo naručili isporuku plina Sjevernim tokom 1
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2022 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Njemački kupci ruskog prirodnog plina ponovno su rezervirali kapacitete cjevovoda Sjeverni tok 1, prvi puta od njegovog zatvaranja prije otprilike tri tjedna, pokazali su u ponedjeljak podaci njemačkog operatera.

Kupci su od osam do devet sati ujutro za današnji dan rezervirali kapacitete Sjevernog toka 1 za transport 3.652.554 kilovatsata (kwh/h) plina cjevovodom OPAL na istoku Njemačke, pokazuju podaci na internetskoj stranici njemačkog plinovoda.

Plinovodom NEL trebalo bi po rezervacijama u istom razdoblju biti transportirano 14.291.845 kwh/h plina, pokazuju podaci NEL-a.

OPAL i NEL povezuju Sjeverni tok 1 s krajnjim korisnicima u Njemačkoj, napominje Reuters.

Njemački operateri plinovoda nisu odmah odgovorili na upit da komentiraju podatke. Sjeverni tok izjavio je za Reuters da ne može potvrditi da su njemački kupci zatražili isporuku plina Sjevernim tokom 1 u ponedjeljak.

Zahtjevi za isporuku nisu pokazatelj da plin stvarno prolazi plinovodom. Rezervacije su bile vidljive na internetskim stranicama njemačkih plinovoda, ali internetska stranica operatora Sjevernog toka 1 u ponedjeljak nije prikazivala rezervacije.

Sjeverni tok 1 daleko je najveći ruski plinovod prema Europi i transportira do 59,2 milijarde kubičnih metara plina godišnje.

Rusija je krajem kolovoza obustavila isporuke Sjevernim tokom 1 radi održavanja koje je trebalo trajati tri dana. Obustava je produljena na neodređeno vrijeme zbog, kako tvrdi ruski Gazprom, blokiranog povrata turbine sa servisa u Siemens Energyju.

Nakon blokade u Kanadi turbina je ipak dopremljena u Njemačku, ali Gazprom je ne može preuzeti jer nije dobio dokumetaciju potrebnu za transport i popravak.

Zamjenik izvršnog direktora Gazproma Vitalij Markelov rekao je početkom rujna da Sjeverni tok 1 neće nastaviti s radom dok Siemens Energy ne popravi neispravnu opremu. Siemens Energy priopćio je da ne razumije informacije koje je dobio od Gazproma.

Moskva predlaže da Njemačka otvori Sjeverni tok 2, koji je izgrađen prije godinu dana, ali Berlin je zamrznuo njegovo otvaranje samo nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, napominje Reuters.

Tagovi: Sjeverni tok 1, kompanija E.On, Njemačka, Siemens, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Uragan Ian i pad zaliha u SAD-u podigli cijene nafte prema 89 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 89 dolara budući da su smanjena proizvodnja u Meksičkom zaljevu zbog uragana Iana i pad zaliha u SAD-u zasjenili jačanje dolara koje koči potražnju.
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
ANGAŽMAN
Norveška će angažirati vojsku za zaštitu svojih plinskih i naftnih platformi
OSLO - Norveška će angažirati vojsku radi zaštite svojih naftnih i plinskih postrojenja od moguće sabotaže, nakon što su napadnuta dva ruska plinovoda koja dovode plin u Europu, rekao je u srijedu norveški premijer.
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
IMENOVANJA
NO Ine imenovao novu upravu, Péter Ratatics novi predsjednik
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade.
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
UPRAVLJANJE
Plenković: Odmah kreću razgovori o promjeni načina upravljanja Inom
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu nakon aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru da će se nakon imenovanja nove Uprave Ine odmah krenuti u razgovore s MOL-om o promjeni načina upravljanja Inom.
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
JASNA PORUKA
Štern: Novi članovi glumit će Upravu, nemaju nikakav utjecaj
ZAGREB - Nadzorni odbor INA-e na današnjoj bi sjednici trebao odabrati novu šesteročlanu Upravu. Situaciju u toj kompaniji u N1 Studiju komentirao je stručnjak za energetiku i bivši direktor u INA-i Davor Štern. Ne vjeruje da će se imenovanjem nove Uprave stvari značajno promijeniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE