GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački istražitelji pretražili su jahtu nakon eksplozija plinovoda Sjeverni tok

Njemački istražitelji pretražili su jahtu nakon eksplozija plinovoda Sjeverni tok
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2023 / 19:57
Autor: SEEbiz

BERLIN - Njemački su istražitelji u siječnju pretražili brod za koji se sumnja da je povezan s misterioznim eksplozijama koje su oštetile cjevovod prirodnog plina Sjeverni tok, rekli su njemački savezni tužitelji u srijedu.

Otkriće pretrage jahte, za koju se sumnja da je korištena za prijevoz eksploziva, dolazi nekoliko sati nakon što je nekoliko medijskih izvješća sugeriralo da bi proukrajinska skupina mogla stajati iza eksplozija u rujnu 2022.

Njemački istražitelji nisu objavili nikakve informacije o ishodu potrage niti komentirali potencijalne osumnjičenike za eksplozije, koje su teško oštetile naftovode koji Baltičkim morem prolaze od Rusije do Njemačke.

New York Times je u utorak izvijestio da obavještajne službe vjeruju da je proukrajinska skupina mogla izvršiti čin sabotaže, ali da "nema dokaza" koji to povezuju s predsjednikom Volodimirom Zelenskim ili njegovim glavnim suradnicima.

Novine su, pozivajući se na anonimne obavještajne službenike, izvijestile da je eksploziv vjerojatno "postavljen uz pomoć iskusnih ronilaca koji nisu izgleda radili za vojsku ili obavještajne službe".

Njemački javni emiteri ARD i SWR te novine Die Zeit također su objavile sličan izvještaj nedugo nakon New York Timesa sugerirajući da tragovi upućuju na ukrajinske sabotere.

Vlada u Kijevu negira bilo kakvu odgovornost.

"Ovo nije naša aktivnost", rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov u utorak upitan o izvješćima na sastanku ministara obrane EU-a.

Reznikov je izrazio povjerenje u međunarodne istrage koje su u tijeku, ali je rekao da su izvješća o tajnoj umiješanosti Ukrajine "kao kompliment za naše specijalne snage".

Moskva poriče da stoji iza incidenta i sugerira da bi drugi akter, poput SAD-a, imao najviše koristi od napada na energetsku infrastrukturu.

Die Zeit je u utorak navečer izvijestio da su u istragu uključene vlasti u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama.

Sumnjivu jahtu je, prema medijskim izvješćima, iznajmila tvrtka sa sjedištem u Poljskoj koja "navodno pripada dvojici Ukrajinaca".

Osim toga, tim sastavljen od kapetana, dva ronioca, dva ronilačka pomoćnika i liječnika donio je eksploziv na mjesto zločina. Budući da su očito koristili krivotvorene putovnice, nacionalnost pojedinaca ostala je nejasna.

Glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Hebestreit, odbio je izravno govoriti o izvješćima, napomenuvši samo da su Švedska, Danska i Njemačka tek nedavno obavijestile Vijeće sigurnosti UN-a da je istraga u tijeku.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da je važno razlikovati jesu li počinitelji, ako su Ukrajinci, djelovali "bez znanja vlade".

Pistorius je također upozorio "da se ne donose prebrzi zaključci" i upozorio da je sabotaža možda bila lažna operacija.

U takozvanoj operaciji pod lažnom zastavom, počinitelji namjerno postavljaju lažne tragove koji upućuju na druge aktere kao oblik krivog usmjeravanja.

Švedski premijer Ulf Kristersson također je u utorak navečer odbio komentirati to pitanje. "Trenutno je u Švedskoj u tijeku kaznena istraga kada je riječ o Sjevernom toku, tako da ne planiram komentirati informacije u ovoj fazi", rekao je na tiskovnoj konferenciji s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Stoltenberg je rekao da je poznato da su eksplozije bile rezultat "napada ... primjera sabotaže ... protiv kritične infrastrukture za Europu". Bilo bi pogrešno "nagađati tko stoji iza toga dok se istrage i izvidi ne završe".

Rujanske eksplozije ozbiljno su oštetile plinovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 i dovele do brzog ispuštanja prirodnog plina, iako niti jedan plinovod zapravo nije isporučivao plin usred energetskog zastoja između Europske unije i Rusije.

Njemačka energetska kompanija EON, koja drži 15,5 posto udjela u operateru plinovoda Sjeverni tok 1, rekla je u srijedu da nije isključila mogućnost popravka plinovoda.

No, glasnogovornik EON-a rekao je novinama Rheinische Post da nije bilo prijedloga da se to učini od operatera plinovoda Nord Stream AG, koji je u većinskom vlasništvu ruske državne tvrtke Gazprom.

Glasnogovornik EON-a rekao je da bi "popravak cjevovoda bio izazovan i zahtijevao bi razjašnjenje mnogih pitanja: tehničkih, komercijalnih i pravnih".

Tagovi: Sjeverni tok 2, E.On
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE