GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka u pogon vraća već ugasle elektrane na ugljen

Njemačka u pogon vraća već ugasle elektrane na ugljen
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2022 / 10:31
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - U Njemačkoj se u sklopu mjera štednje plina u pogon ponovno pušta prva već ugašena termoelektrana na ugljen, javlja u ponedjeljak Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saskoj, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja će biti ponovno aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom srpnja donijela zakonske promjene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugljen i naftu do kraja sljedeće godine kada se očekuje postizanje visokog stupnja neovisnosti od plina iz Rusije.

Elektrana Mehrum je prekinula s radom u prosincu prošle godine i dio je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Prema navodima uprave ove elektrane kapaciteta 690 megavata, proizvodnja struje može započeti „u svakom trenutku“.

Cilj vraćanja elektrana na ugljen je smanjenje potrošnje plina. Ministar financija Christian Lindner (Liberalno-demokratska stranka FDP) smatra da se plin umjesto za proizvodnju struje mora štedjeti za potrebe kućanstva i industrije u nadolazećoj zimi.

„Mi ne smijemo dopustiti da se plinska kriza pretvori u krizu opskrbe električnom energijom“, rekao je Lindner tijekom vikenda. Lindner kao i demokršćanska oporba, traži i održavanje preostale tri nuklearne elektrane u pogonu.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck (Zeleni) smatra da se u proizvodnji električne energije treba odreći plina „gdje god je to moguće“.

Posljednja vlada je 2018. u sklopu dugoročne borbe protiv klimatskih promjena donijela odluku o potpunom odustajanju od ugljena kao izvora energije do najkasnije 2038.

I kompanije koje upravljaju ostalim elektranama na ugljen su najavile puštanje u pogon svojih postrojenja.

Prema procjenama analitičara, energetskim kompanijama se isplati ponovno uključenje elektrana zbog visoke cijene električne energije i dovoljne količine ugljena na globalnom tržištu.

U sklopu istog političkog programa donesena je i odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Posljednje tri nuklearne elektrane koje su još u pogonu bi s radom trebale prestati do kraja godine, ali se trenutno vode intenzivne rasprave da se njihov rad produlji do sljedeće godine.

Oporba traži da se, dok ne popusti pritisak s opskrbom plina, u pogon vrate i tri nuklearne elektrane koje su ugašene prošle godine.

Tagovi: elektrane na ugljen, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane
ENERGENTI
Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane
ZAGREB - Dok Vlada na godišnjem odmara i još uvijek nema mjere za jesen, građani se pripremaju za ono što dolazi.
Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina
STRAHOVANJA
Milijuni Nijemaca strahuju zbog poskupljenja plina
BERLIN - U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvoznika plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno.
Cijene nafte blizu 95 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 95 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak iznad razine od 95 dolara, balansirajući između najave poticaja kineskom gospodarstvu, velikom potrošaču, i nagovještaja pomaka u pregovorima koji bi mogli utrti put pojačanom izvozu iranske nafte.
Gazprom smanjio proizvodnju i izvoz plina
PAD
Gazprom smanjio proizvodnju i izvoz plina
MOSKVA - Ruski proizvođač plina Gazprom objavio je u utorak da je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu.
EBRD financira gradnju dviju vjetroelektrana s 43 milijuna eura
FINANCIRANJE
EBRD financira gradnju dviju vjetroelektrana s 43 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 43 milijuna eura tvrtki Kunovac u zajedničkom vlasništvu fondova Taaleri Energia SolarWind II i ENCRO Kunovac, za izgradnju i rad dviju kopnenih vjetroelektrana u zadarskoj regiji, priopćio je EBRD u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE