GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka traži od građana i kompanija manju potrošnju plina, prioritet zalihe

Njemačka traži od građana i kompanija manju potrošnju plina, prioritet zalihe
PLINSKE MUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 13:35
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka je u četvrtak podigla razinu pripravnosti na krizu u opskrbi plinom, poručivši građanima i kompanijama da smanje potrošnju kako bi se osigurale zalihe za zimu i da budu spremni na još više cijene.

Razina pripravnosti na krizu u opskrbi podignuta je zbog prepolovljenih isporuka plina iz Rusije koji stiže plinovodom Sjeverni tok 1 i kontinuirano visoka razina cijena, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva i zaštite okoliša.

Ruski Gazprom objavio je prošlog tjedna da će slati manje plina budući da mu kasni oprema za plinovod koju je poslao na remont u njemački Siemens. Turbina je poslana u Siemensovu tvornicu u Kanadi koja ju je blokirala budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

"Iako to još ne primjećujemo, plinska je kriza već počela. Plin je od sada tijesna roba. Cijene su već sada visoke, a moramo se pripremiti da će nastaviti rasti. To će utjecati na industriju i postati veliki teret za potrošačice i potrošače", poručuje ministar gospodarstva Robert Habeck.

"Posrijedi je vanjski šok", dodaje Habeck.

Skladišta plina napunjena su 58 posto, što znači da su zalihe veće nego prošle godine, ali Njemačka neće do prosinca dosegnuti razinu od 90 posto bude li iz Rusije i dalje stizalo 60 posto manje plina, ističu u ministarstvu, pozivajući se na izračune regulatora za energiju.

"Prioritet je sada punjenje skladišta plina", naglašava ministar Habeck, dodavši da u idućim mjesecima i građani i kompanije moraju smanjiti potrošnju.

Vlada će pak ponovo aktivirati više termoelektrana na ugljen kako bi smanjila potrošnju plina u proizvodnji struje.

Najavili su i kreditnu liniju od 15 milijardi eura za punjenje skladišta, uz kreditna jamstva i novi model aukcija plina koji bi trebao potaknuti potrošače u industriji da uz naknadu smanje potrošnju plina obustavom dijela proizvodnje, uz naknadu.

Naknada bi se financirala iz dodataka na cijenu energije, prema prijedlogu energetskog regulatora.

Vlada zasada neće posegnuti za "mehanizmom prilagodbe cijena", stoji u priopćenju, budući da nije ispunjen uvjet trajno smanjenog uvoza.

Cilj osigurati normalno funkcioniranje tržišta unatoč visokim dodatnim troškovima, poručio je ministar Habeck.

Dužnosnici Kanade i Njemačke razgovarali su pak u međuvremenu o povratu blokirane Gazpromove turbine, o kojem će vjerojatno, po kanadskom ministru prirodnih resursa Jonathana Wilkinsona, na sastanku ovog vikenda razgovarati i skupina G7.

"Siguran sam da će se o njemu razgovarati u najmanju ruku na marginama G7", istaknuo je Wilkinson. "Ne bih ipak rekao da ćemo naći rješenje prije završetka sastanka", dodao je.

Tagovi: ruski plin, Njemačka, zalihe plina, Robert Habeck, potrošnja plina
PROČITAJ I OVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
GORIVO
Zašto rastu cijene goriva? Skupa nafta tek je dio odgovora
ANALIZA - Dio razloga za rast cijene naftnih derivata svakako se može objasniti rastom cijena sirove nafte (koje su rasle prvenstveno zbog straha od pada ruske proizvodnje, koja čini oko 10 posto globalnog proizvodnog kapaciteta), no to je samo jedan od niza čimbenika koji su pridonijeli tako visokim cijenama naftnih derivata.
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
PRIJETI NESTAŠICA
Neizvjesnost oko plina podiže nervozu u EU
BRUXELLES - Rusija reducira pošiljke plina. Inflacija raste. Cijene energije eksplodiraju. Što EU može napraviti kako bi zaštitila građane od (možda) još gore situacije u idućim mjesecima? O tome se diskutiralo na summitu EU-a.
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Smanjena proizvodnja u Libiji podigla cijene nafte prema 112 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 112 dolara budući da je strah od recesije nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u nadjačala zabrinutost za opskrbu zbog smanjene proizvodnje u Libiji.
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
ZAMRZAVANJE
Francuska zamrzava cijene plina do kraja godine
PARIZ - Francuska vlada objavila je da će zamrznuti cijene plina za kućanstva do kraja godine, protegnuvši limit na novu sezonu grijanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE