GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka šalje Poljskoj više plina

Njemačka šalje Poljskoj više plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.07.2022 / 14:40
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Protok plina iz Njemačke u Poljsku plinovodom Yamal-Europe porastao je u ponedjeljak 14 posto, pokazali su u ponedjeljak podaci operatera plinovoda Gascade.

Jutros je na mjernom mjestu Mallnow iz Njemačke u Poljsku izlazilo 3.460.304 kilovatsati plina po satu, usporedbi s 3.044.047 kilovatsati po satu u ponoć.

Plinovod Yamal-Europe dostavlja ruski plin u Europu, ali Moskva je u svibnju zabranila poslovanje s vlasnikom poljskog dijela plinovoda zbog zapadnih sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Rusija je u međuvremenu potpuno obustavile i isporuke u Njemačku plinovodom Sjeverni tok 1 zbog redovnog godišnjeg održavanja koje je počelo 11. srpnja, pokazali su podaci operatera.

Radovi bi trebali završiti 21. srpnja, a vlade, tržišta i tvrtke strahuju da bi isporuke mogle biti obustavljene na dulje vrijeme. Cijene plina na europskom tržištu u međuvremenu su snažno porasle.

Gazprom je i prije početka radova smanjio pošiljke, za 60 posto, objasnivši da mu nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na servis. Siemens je turbinu poslao u tvornicu u Kanadu koja je zbog sankcija blokirala njezin povrat.

Ottawa je u međuvremenu nakon pregovora s Berlinom odlučila da će turbinu vratiti u Njemačku, a ruski list Kommersant izvijestio je, pozivajući se na upućene izvore, da je turbina 17. srpnja zrakoplovom stigla u Njemačku.

U Slovačku bi danas trebalo stići 36,9 milijuna prostornih metara ruskog plina, kao i dan ranije, prema podacima ukrajinskog operatera o rezervacijama kapaciteta za dopremu preko granične točke Velke Kapusany.

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je da u ponedjeljak da u Europu preko ulazne točke Sudzha u Ukrajini šalje 41,5 milijuna prostornih metara plina, u usporedbi s 41,0 milijun prostornih metara dan ranije.

Ukrajina je ponovo odbila zahtjev da se plin preko njezinog teritorija doprema i preko ulazne točke Sokhranovka, priopćio je Gazprom.

Tagovi: Njemačka, plin, Poljska
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE