GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka računa na poljsku pomoć u opskrbi naftom

Njemačka računa na poljsku pomoć u opskrbi naftom
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2024 / 17:06
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada raspravlja o zaključenju državne uprave u podružnici ruskog proizvođača nafte Rosnefta, izjavio je u utorak ministar gospodarstva Robert Habeck, istaknuvši da računaju na pomoć Poljske u opskrbi.

Berlin se priprema za moguću nacionalizaciju Rosneftovog poslovanja, uključujući 54,17-postotni udio ruske kompanije u rafineriji Schwedt.

U rujnu 2022. njemačka vlada preuzela je Rosneftovu podružnicu, povjerivši upravljanje njegovim rafinerijama u Schwedtu, Karlsruheu i Vohburgu domaćem regulatoru za energiju. Produljili su njegov mandat u dva navrata, a u ožujku moraju donijeti konačnu odluku.

Zakoni Berlinu nalažu nacionalizaciju, ali Berlin je do sada nastojao zaobići tu obavezu izmjenom zakona o energetskoj sigurnosti i izuzetkom za prodaju imovine nužne za normalno funkcioniranje energetskog sektora.

Rosneft Deutschland čini oko 12 posto njemačkih kapaciteta za preradu nafte i spada među najveće prerađivače. Rafinerija u Schwedtu nema izlaz na more, četvrta je po veličini u Njemačkoj, podmiruje 90 posto potražnje Berlina za gorivom, a derivatima opskrbljuje i dijelove Poljske.

"Poljska je Njemačkoj već puno pomogla da osigura opskrbu naftom u istočnom dijelu zemlje. Ako taj scenarij sada krene drugim smjerom... Poljska je i dalje spremna pomoći", rekao je u utorak njemački ministar gospodarstva.

Vlada raspravlja o okončanju mandata državnog upravitelja, dodao je Habeck.

Poljski izvor upoznat s pregovorima o opskrbi Schwedta rekao je Reutersu u ponedjeljak da je Poljska prije dva tjedna Njemačkoj naglasila da bi mogla uskočiti ako Rusija na nacionalizaciju Rosneft Deutschlanda odgovori blokadom isporuka nafte iz Kazahstana.

Poljska je rekla Njemačkoj, prema izvoru, da bi mogla u potpunosti zamijeniti opskrbu iz Kazahstana, koji isporučuje jedan do 1,2 milijuna tona godišnje. Kazahstanska nafta stiže u Njemačku preko luka na Baltičkom moru, a zamijenila je rusku naftu koja je stizala cjevovodom Družba.

Rafinerija može preraditi do 12 milijuna tona sirove nafte godišnje, a trenutno radi sa 60 posto kapaciteta.

Rosneft je zbog uvođenja državne uprave podnio protiv njemačke vlade tužbu. Shell je u međuvremenu obavio da planira prodati svoj udio britanskoj grupi Prax, procijenivši da će posao biti zaključen do sredine 2024.

Uz Rosneft i Shell, Schwedtovi su dioničari i talijanski Eni, s udjelom od 8,33 posto. Za preuzimanje udjela u rafineriji koja ima preko 3.000 radnika, izravno i neizravno zaposlenih, zainteresirane su i njemačke tvrtke Enertrag i Verbio.

Tagovi: njemačka, nafta, poljska, pomoć, rosneft
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE