GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka planira daljnje mjere da nadoknadi smanjenje dotoka ruskog plina

Njemačka planira daljnje mjere da nadoknadi smanjenje dotoka ruskog plina
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2022 / 14:09
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa.

Korištenje plina za proizvodnju električne energije i rad industrije bit će smanjeno, a punjenje skladišta bit će prioritet uoči zime.

Vlada kroz fondove daje milijarde kako bi financirala mjere, doznaje dpa iz vladinih krugova.

Dodatno, Habeck, član Zelenih u njemačkoj koalicijskoj vladi lijevog centra, rekao je da će se koristiti više termoelektrana na ugljen kako bi se nadoknadile nestašicei.

U prijedlogu na pet stranica, Habeck kaže da "potrošnja plina mora nastaviti padati, a da više plina mora ići u skladišta, inače će na zimu biti jako tijesno"-

Habeck je također napravio korake prema smanjenju potrošnju energije privatno, poput stavljanja ograničenja na grijanje u domaćinstvima.

No kancelar Olaf Scholz u intervjuu u petak usprotivio se raspravi o "pojedinačnim mjerama" prije nego što se donese cjelovit plan,

Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, ustvrdivši da mu još nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje.

Habeck je rekao da je taj potez politički motiviran i da se dijelovi koji nedostaju i dalje mogu zamijeniti.

Vlada planira dodatno kreditiranje od 15 milijardi eura, putem državne banke KfW.

Habeck također planira predstaviti model plinske dražbe ovo ljeto, a ideja je da industrijski kupci koji mogu bez plina smanje svoju potrošnju u zamjenu za financijsku kompenzaciju i da plin u tom slučaju ide u skladište.

U međuvremenu, Slobodna demokratska stranka i (FDP), treća u vladinoj koaliciji,. pozvala je Njemačku da se prisjeti zabrane frakiranja, kontroverznog procesa.

Frakiranje je ciljano utiskivanje komprimiranog zraka i smjesa kiselina i kemikalija u bušotinu kako bi se proširile pore i omogućio lakši dotok nafte ili plina u područje bušotine.

"Kao što pokazuju znanstvene studije, pod modernim sigurnosnim standardima, frakiranje ne izaziva znatnu štetu okolišu", rekao je parlamentarni direktor FDP-a Torsten Herbst novinama Welt on Sonntag.

Tagovi: ruski plin, plin, Gazprom, njemačka, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZELENI VODIK
Ina potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljive energije
ZAGREB - Ina je potpisala dva ugovora vezana uz projekte obnovljivih izvora energije - jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka i drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku, ukupno vrijednih 98 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak iz te kompanije.
Oštro pao norveški izvoz plina
PLIN
Oštro pao norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz naglo je pao u ožujku, odražavajući znatno smanjene isporuke plina, pokazalo je izvješće statističkog ureda. Izvoz je u ožujku pao za 20,5 posto u odnosu na istogodišnji mjesec, a uvoz za 23,1 posto.
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna blago su pale jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta gospodarstava, a time i potražnje za "crnim zlatom", dok podršku cijenama pružaju napetosti na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE