GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka otvara drugi LNG terminal

Njemačka otvara drugi LNG terminal
LNG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2023 / 21:59
Autor: SEEbiz / H
LUBMIN - Drugi njemački terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Lubminu u sjeveroistočnoj njemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern otvoren je u subotu u nazočnosti kancelara Olafa Scholza.

"Drago nam je što danas poduzimamo još jedan korak prema energetskoj sigurnosti u Njemačkoj", rekla je premijerka pokrajine Mecklenburg-Vorpommern Manuela Schwesig.

Državni ministar zaštite okoliša, Till Backhaus, prethodno je predao dozvolu za rad Ingu Wagneru, generalnom direktoru operatera Deutsche Regas. Potom je Scholz obišao i plutajući terminal.

Nakon Wilhelmshavena u Donjoj Saskoj, gdje je terminal službeno otvoren u prosincu, Lubmin na obali Baltika druga je njemačka lokacija u kojoj je LNG terminal započeo s radom.

Plin je već utisnut u mrežu od početka tjedna u sklopu probnog rada.

Lokacija Lubmin čini ključni dio njemačke strategije da se od ruskih fosilnih goriva okrene drugim izvorima energije. Od izbijanja rata u Ukrajini, Rusija je prestala isporučivati plin podmorskim plinovodom Njemačkoj.

Njemačka ubrzano gradi svoju infrastrukturu za uvoz plina. Za nekoliko mjeseci planirana su, odobrena i izgrađena dva terminala koji su sada u funkciji.

Još jedan terminal u Brunsbüttelu na obali Sjevernog mora trebao bi se uskoro pokrenuti.

LNG se isporučuje brodovima iz nekoliko regija svijeta, pretvara se natrag u plin i dovodi u plinsku mrežu. Uz povećanu kupnju plina iz plinovoda iz Norveške, primjerice, LNG bi trebao nadomjestiti nedostajuće ruske isporuke.

Plutajući terminali koji su već postavljeni ili planirani imaju kapacitet napajanja od oko 5 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje, ovisno o lokalnim uvjetima.

Za usporedbu, gotovo 60 milijardi kubičnih metara došlo je kroz sada nepostojeći plinovod Sjeverni tok 1 od Rusije do Njemačke 2021. godine.

Njemačka namjerava pokriti otprilike jednu trećinu svoje trenutne potražnje za plinom putem plutajućih LNG terminala u zimi 2023.-24.

Iako je ove zime bilo upozorenja o nestašici plina, ovaj se scenarij trenutno čini malo vjerojatnim. Nedavno su skladišta plina u Njemačkoj još uvijek bila više od 90% puna nakon što su privatna kućanstva i industrija smanjili potrošnju.

Prema operateru, terminal Lubmin jedini je potpuno privatno financirani terminal u Njemačkoj do danas. Tvrtka Deutsche Regas procijenila je troškove na 100 milijuna eura (108 milijuna dolara).

Robert Habeck, ministar za gospodarstvo i zaštitu klime, također je planirao doći na Lubmin u subotu, ali se razbolio.

Fotografija: Jens Büttner/dpa

Tagovi: LNG terminal, Njemačka, Olaf Scholz, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE