GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura

Njemačka odobrila ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada odobrila je ulaganja u zelenu energiju vrijedna 57,6 milijardi eura za 2024. godinu, što je povećanje od 60 posto u odnosu na ovogodišnju ciljanu potrošnju.

Odlukom službenog Berlina ulaganja u takozvani Climate and Transformation Fund, za razdoblje od 2024. do 2027. godine, povećana su na 212 milijardi eura, što je povećanje od oko 30 milijardi eura, piše OilPrice.com.

Posebni fond, koji inače nije dio redovnog njemačkog proračuna, osnovan je kako bi pomogao proces energetske tranzicije i zelenih ulaganja u Njemačkoj.

Iz fonda će se financirati dekarbonizacija industrije, provedba vodikove strategije, financiranje učinkovitosti zgrada i energetske učinkovitosti.

Ranije ove godine pojavila su se izvješća da Fondu za klimu i transformaciju, poznatom kao KTF u Njemačkoj, nedostaje oko 12 milijardi eura za sredstva koja bi trebala biti dodijeljena do 2026.

Međutim, deficit sugerira da bi brži prijelaz s fosilnih goriva koštao mnogo više nego što je Berlin zamislio u ljeto 2022. kada je fond stvoren.

Njemačka vlada također je u travnju izglasala prijedlog zakona o zabrani većine kotlova za grijanje na ulje i plin u novim i starijim zgradama od 2024. godine kao dio plana za smanjenje emisija.

Također, u Njemačkoj propisi zahtijevaju da gotovo svi novi sustavi grijanja rade na 65 posto obnovljive energije, s iznimkom za vlasnike kuća starijih od 80 godina i kućanstva s najnižim prihodima.

Međutim, industrijska udruženja i njemačka javnost ne slažu se s ovom odredbom.

Jedno od istraživanja javnosti provedeno u travnju pokazalo je da 78 posto Nijemaca ne odobrava ovaj zakon, a samo 18 posto smatra da je odluka o zabrani grijanja na naftu i plin ispravna.

Osim toga, njemačka vladajuća koalicija još uvijek je podijeljena oko toga koliko bi domaća cijena ugljena trebala porasti zbog inflacije koja bi mogla biti dodatno potaknuta višim cijenama energije.

Tagovi: Njemačka, zelena energijam obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podigle se iznad 83 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena nafte na svjetskim tržištima.
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
SOLARI
Slovenska vlada sufinancira solarne elektrane s 20 milijuna eura
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike objavilo je danas javni natječaj vrijedan 20 milijuna eura za sufinanciranje izgradnje novih uređaja za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije u javnim zgradama i na parkiralištima za razdoblje do 2026. godine. Natječaj se financira iz plana oporavka i otpornosti.
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
OCJENE
Petrol: Maksimalno dopuštene marže i dalje negativno utječu na poslovanje
LJUBLJANA - Nešto više najviše dopuštene marže za benzine i dizele, koje je prošlog tjedna omogućila Vlada izmjenom Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, i dalje onemogućuju pokrivanje svih troškova maloprodaje naftnih derivata u Slovenije i negativno utječu na poslovanje tvrtke, priopćili su iz Petrola.
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
DEKLARACIJA
MOL potpisao Antwerpensku deklaraciju za europski industrijski dogovor
BUDIMPEŠTA - Mađarska kompanija za naftu i plin MOL među je potpisnicima Antwerpenske deklaracije za europski industrijski dogovor, u čijem je izradi pomoglo Udruženje mađarske kemijske industrije (Mavesz), rekle su strane u zajedničkom priopćenju u srijedu.
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
OIE
Vlada smanjila naknadu za obnovljivce za krajnje kupce električne energije
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku kojom je smanjila naknadu za obnovljive izvore energije za 5% za krajnje kupce električne energije kao i poduzetnike koji ostvaraju pravo umanjenja te naknade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE