GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka možda neće trebati Sjeverni tok 2

Njemačka možda neće trebati Sjeverni tok 2
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Dok raste pritisak na Njemačku da odustane od završetka plinovoda Sjeverni tok 2, zahvaćenog diplomatskim sukobom SAD-a, Rusije i Njemačke, analitičari dvoje hoće li Europi i Njemačkoj doista trebati plin koji bi se njime dopremao, barem sljedećih nekoliko godina, piše Bloomberg.

Gradnja, odnosno dovršetak Sjevernog toka 2 je zaustavljen je zbog američkih sankcija, a napetosti između Njemačke i Rusije eskalirale su od trovanja oporbenog političara Aleksaja Navaljnog.

Europa je za to vrijeme, piše Bloomberg, preplavljena jeftinim plinom i potražnja će vjerojatno ostati stabilna.

"Prekid gradnje Sjevernog toka 2 uopće ne utječe na tržišta plina, a ne bi utjecao čak ni potpuni odustanak od njegova dovršetka", rekao je generalni direktor konzultantske tvrtke Merkel Energy, Christoph Merkel.

Rusija i Njemačka tvrde da je Sjeverni tok 2 vitalna opskrbna linija koja će nadoknaditi sve manju europsku proizvodnju. No, plin godinama stiže drugim cjevovodima i tankerima čak iz SAD-a i Katara, a europske referentne cijene više su nego prepolovljene od vrhunca 2018. godine, piše Bloomberg.

Dodaje kako se, kada je 2015. godine dogovorena gradnja Sjevernog toka 2, na prirodni plin široko gledalo kao na gorivo koje će zamijeniti ugljen i smjestiti se uz bok vjetru i sunčevoj energiji u europskom energetskom miksu. Od tada su troškovi obnovljive energije naglo pali, slabeći poziciju fosilnih goriva.

Prema procjenama Međunarodne energetske agencije, potražnja za prirodnim plinom ostat će stabilna, odnosno neće značajnije rasti ni padati najmanje sljedećih pet godina.

Istodobno, sve je veće protivljenje ekoloških aktivista izgradnji nove plinske infrastrukture, posebno jer Europa želi biti klimatski neutralna do 2050. godine.

Zbog toga je, kako se navodi, dugoročnu dinamiku potražnje teško predvidjeti, a Njemačka bi vjerojatno morala nadoknaditi svako kašnjenje ili otkazivanje Sjevernog toka 2 povećanim ulaganjima u kapacitete terminala za ukapljeni prirodni plin.

"Gledajući 2030., vidim jaz u opskrbi Europe plinom, jer će domaća proizvodnja i dalje opadati. Kontinent će trebati uvesti više plina, bilo iz Rusije ili proizvođača LNG-a", rekao je analitičar tržišta plina u tvrtki Engie EnergyScan Julien Hoarau.

Odmjeravanje bilo koje odluke u Berlinu o sudbini Sjevernog toka 2 sada je, uz pitanje probijanja rokova, također i pod utjecajem visokih troškova u gotovo završenom projektu s ukupnim ulaganjem od 9,5 milijardi eura.

Sjeverni tok 2 prvotno je trebao biti završen 2019. godine, a ruski Gazprom u lipnju je objavio da će projekt moći dovršiti do kraja ove godine ili početkom 2021.

Gotovo dovršen plinovod od 1.230 kilometara udvostručio bi kapacitet postojeće podmorske rute od ruskih polja do Europe. Njegova izgradnja potaknula je strahove u SAD-u i šire da će Rusiji pružiti utjecaj na Njemačku i druge saveznike.

Njemačka je među najvećim svjetskim uvoznicima prirodnog plina. Kupuje ga uglavnom iz Rusije, Norveške i Nizozemske. Prirodni plin činio je 25 posto ukupne potrošnje primarne energije u Njemačkoj u 2019. godini.

Tagovi: Bloomberg, Sjeverni tok 2, Gazprom, Aleksej Navaljni, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE