GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka mora smanjiti potrošnju plina u proizvodnji struje

Njemačka mora smanjiti potrošnju plina u proizvodnji struje
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka mora više koristiti ugljen i nuklearnu energiju u proizvodnji struje i štediti plin kako bi zaštila industriju u slučaju obustave isporuka tog energenta iz Rusije, poručili su u petak veliki potrošači energije u industriji.

"Treba hitno i bez odgode smanjiti potrošnju prirodnog plina kako bi se sačuvale zalihe i do jeseni 2022. postigao cilj o najvišoj mogućoj popunjenosti skladišta", priopćio je Verband der Industriellen Energie-& Kraftwirtschaft (VIK).

"Zabrinjava što se više od dva mjeseca od početka rata (u Ukrajini) još ne naziru konkretni napori u Njemačkoj da se poveća proizvodnja električne energije iz elektrana koje se ne temelje na prirodnom plinu", istaknuli su u priopćenju.

Najveće europsko gospodarstvo trenutačno podmiruje gotovo trećinu potreba za plinom uvozom iz Rusije. U 2021. Njemačka je uvezla 142 milijarde prostornih metara plina, a elektroenergetski sektor koristio ga je za 15 posto proizvodnje struje.

VIK, koji predstavlja 300 kompanija i 90 posto njemačke industrijske proizvodnje, smatra da u krizi treba privremeno produljiti korištenje termoelektrana na ugljen, ističući ujedno da i dalje planira ostvariti dugoročne ciljeve zaštite klime.

Treba ponovo kritički razmotriti i nuklearnu energiju, prije postupnog gašenja tri preostala reaktora krajem godine, stoji u priopćenju.

Termoelektranama na ugljen koje trenutno imaju status rezerve trebalo bi dopustiti prodaju struje i odgoditi zatvaranje onih koje kao pogonsko gorivo koriste mrki ugljen do 2024., smatraju.

Trećinu plina u Njemačkoj troši izvozno orijentirana industrija, a polovina njemačkih domova koristi taj energent za grijanje. Domaća proizvodnja plina podmiruje tek posto potreba.

Najviše od manjka plina strahuju kompanije u automobilskom, kemijskom i prehrambenom sektoru, te industrija papira, stakla i strojeva, koji ga koriste u proizvodnom procesu.

Tagovi: plin, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE