GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Mogli bismo eliminirati rusku naftu do kraja ljeta

Njemačka: Mogli bismo eliminirati rusku naftu do kraja ljeta
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2022 / 21:23
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka je danas objavila da napreduje u stjecanju neovisnosti od ruskih fosilnih goriva te da očekuje da će do kraja ljeta biti potpuno neovisna o uvozu sirove nafte iz Rusije.

Ministar gospodarstva i klime Robert Habeck rekao je da je Njemačka smanjila udio u uvozu ruskih energenata na 12 posto za naftu, osam posto za ugljen i 35 posto za prirodni plin.

Njemačka je bila pod snažnim pritiskom Ukrajine i drugih europskih zemalja da zbog ruske agresije smanji uvoz energenata iz Rusije, koja Moskvi donosi milijarde eura.

"Svi koraci koje poduzimamo zahtijevaju ogroman zajednički napor svih aktera, a to znači i troškove koje osjećaju i gospodarstvo i potrošači." "Ali oni su nužni ako više ne želimo da nas Rusija ucjenjuje", rekao je Habek dok je Europska unija razmatrala embargo na rusku naftu nakon odluke o zabrani uvoza ruskog ugljena od kolovoza.

U priopćenju se navodi da je Njemačka relativno brzo uspjela prijeći na uvoz nafte i ugljena iz drugih zemalja, što znači da je "do kraja ljeta stvarni kraj ovisnosti o uvozu ruske sirove nafte".

Neovisnost Njemačke od ruskog prirodnog plina daleko je veći izazov.

Prije ruske agresije na Ukrajinu 24. veljače Njemačka je više od polovice uvezenog prirodnog plina dobivala iz Rusije.

Taj je udio sada pao na 35 posto, dijelom zbog povećane nabave iz Norveške i Nizozemske, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva.

Kako bi dodatno smanjila uvoz iz Rusije, Njemačka planira ubrzati izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) te otvoriti nekoliko plutajućih LNG terminala ove ili sljedeće godine.

Tagovi: Njemačka, ruska nafta, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE