GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka je u siječnju kupila minimalnu količinu ruske nafte

Njemačka je u siječnju kupila minimalnu količinu ruske nafte
ZAOSTALE ISPORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.03.2023 / 20:15
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Izvoz sirove nafte iz Rusije u Njemačku praktički je stao početkom ove godine, a njemački Savezni ured za statistiku objavio je u ponedjeljak da je u Njemačku u siječnju stigla samo zaostala količina od 3500 tona.

To je ulje već uvezeno u Europsku uniju prije početka godine.

U siječnju 2022., prije ruske invazije na Ukrajinu punog opsega, Njemačka je uvezla 2,8 milijuna tona ruske sirove nafte, reklo je tijelo. Aritmetički gledano, uvezena količina je tako pala za 99,9 posto.

Njemačka je u siječnju ove godine ukupno uvezla 6,2 milijuna tona sirove nafte u vrijednosti od 3,8 milijardi eura (4 milijarde dolara). Količinski je to 20,5 posto manje, a vrijednosno 9,6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Ruski udio u ukupnom njemačkom uvozu nafte pao je sa 36,5% u siječnju 2022. na 0,1% u siječnju 2023., prema izračunima statističara.

To je nadoknađeno većim uvozom iz Norveške (porast od 44% na 987.000 tona), Britanije (porast od 42% na 959.000 tona) i Kazahstana (porast od 34,6% na 928.000 tona).

Njemačka je prekinula sav uvoz sirove nafte iz Rusije na prijelazu godine. EU zabrana uvoza ruske sirove nafte koja stiže tankerima već je na snazi od 5. prosinca.

Njemačka zabrana uvoza nafte iz naftovoda Družba uslijedila je 1. siječnja 2023. Naftni embargo ima za cilj otežati ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu financiranje rata protiv Ukrajine.

Tagovi: ruska nafta, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
Cijene nafte blizu 82 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 82 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima blizu razine od 82 dolara, balansirajući između procjena o snažnoj potražnji za gorivom u SAD-u tokom ljeta i strahovanja od posustajanja aktivnosti u Kini.
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
PLAĆE
U Petrolu su pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Petrolu su kod 1800 zaposlenika utvrđene greške u obračunu plaća, pišu Finance.
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PRIJEDLOG
EPCG predložio zadržavanje dobiti
PODGORICA - Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE