GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ništa od američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2

Ništa od američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.05.2021 / 21:44
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - U sporu oko plinovoda kroz Baltičko more američka vlada za sad odustaje od sankcija protiv kompanije koja upravlja plinovodom i njezinog njemačkog direktora. Oporbeni republikanci su ljuti.

Američki mediji javljaju – internetski portal Axios i CNN – da predsjednik Joe Biden želi izbjeći zaoštravanje odnosa s Njemačkom. Ali, prema istim navodima, bit će uvedene nove sankcije protiv ruskih brodova koji su uključeni u izgradnju plinovoda.

Axios piše da američki State department planira uskoro Kongresu predati izvještaj o Sjevernom toku 2. U izvještaju bi trebalo stajati da kompanija Sjeverni tok 2 i njezin direktor Matthias Warnig čine djela „dostojna sankcija". Ali, prema posebnim propisima, sankcije ne bi trebale stupiti na snagu zbog američkih nacionalnih interesa.

Washington je zapravo strogo protiv 1.200 kilometara dugog plinovoda kroz Baltičko more kojim bi zemni plin iz Rusije stizao izravno u Njemačku. Biden, isto kao i njegov prethodnik Donald Trump, tvrdi da će Njemačka i Europa tako postati sve više ovisne o Rusiji i da će biti nanesena šteta tranzitnoj zemlji Ukrajini, preko koje ide drugi plinovod.

Američki državni tajnik Antony Blinken razgovarao je u utorak s njemačkim kolegom Heikom Maasom. Prema priopćenju iz njegovog ministarstva, on je naglasio da američka vlada odbacuje plinovod.

Blinken je u ožujku zahtijevao „trenutnu" obustavu gradnje plinovoda, a u suprotnom je prijetio sankcijama.

„Sjeverni tok 2 je loš deal – za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u srednjoj i istočnoj Europi", objasnio je američki državni tajnik. „Taj plinovod je ruski geopolitički projekt kojim bi se trebalo podijeliti Europu i oslabiti njezinu energetsku sigurnost."

Američka vlada je u siječnju pooštrila sankcije protiv ruskog broda za polaganje cijevi „Fortuna" i njegovog vlasnika, ruske kompanije KVT-RUS. Kongres u Washingtonu je 2019. u osnovi usvojio sankcije protiv izgradnje plinovoda, a iduće godine ih proširio. Za konkretno provođenje sankcija i imenovanje kompanija pogođenih sankcijama, zadužena je Vlada SAD-a. Na Sjeverni tok 2 u američkom Kongresu većinom kritički gledaju sve stranke.

Oporbeni Republikanci su, prema pisanju medija, u utorak oštro kritizirali Bidenovu vladu zbog odustajanja od sankcija protiv Sjevernog toka 2.

„Nečuveno. Nepoštujući američke zakone Biden aktivno pomaže Putinu da izgradi svoj plinovod", napisao je konzervativni senator Ted Cruz na Twitteru. „Bidenova vlada se razvija u najljubazniju vladu prema Rusiji u modernoj eri."

Republikanski senator Ben Sasse je rekao kako je Biden prije samo dva mjeseca Putina nazvao „ubojicom", a da „danas želi Putinu, njegovom režimu i kompanjonima u ruke dati ogromnu stratešku polugu u Europi".

Biden je zbog Sjevernog toka 2 u prilično bezizlaznoj situaciji, kako na unutarnjem tako i na vanjskopolitičkom planu. S jedne strane želi odlučno suprotstaviti se Rusiji i zbog toga je protiv plinovoda. S druge strane, želi ponovo poboljšati odnose s Njemačkom i drugim zapadnim saveznicima, nakon što je Donald Trump više puta vrijeđao transatlantske partnere.

No, Sjeverni tok 2 sporan je i unutar Europske unije. Njemačka vlada se čvrsto drži devet milijardi eura vrijednog plinovoda, u čiju izgradnju su, kao financijski investitori, pored Plinproma uključeni Uniper i Wintershall iz Njemačke, francuski koncern Engie, britansko-holandski koncern Shell kao i austrijski OMV.

Šef nadzornog odbora Sjevernog toka je nekadašnji njemački kancelar Gerhard Schröder (SPD), a u Sjevernom toku 2 AG je predsjednik Upravnog odbora.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Joe Biden, Antony Blinken, Wintershall, Uniper, Royal Dutch Shell, Angela Merkel, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE