GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu

NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2021 / 20:03
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.

Pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) je na nivou od 9,4 milijarde dinara, što je 81 odsto više nego u uporednom periodu. U prvom tromesečju tekuće godine NIS je nastavio sa realizacijom kapitalnih projekata i u dalji razvoj uložio 4,1 milijardu dinara. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 44,6 milijardi dinara, odnosno 12 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosi 292 hiljade uslovnih tona nafte i gasa. Istovremeno, NIS je sa uspehom realizovao 2D seizmička ispitivanja na više od 130 kilometara u reonu sela Obudovac, opština Šamac, i time nastavio razvoj projekta na prostoru Republike Srpske. U Rafineriji nafte Pančevo u prvom kvartalu 2021. godine prerađeno je 752 hiljade tona sirove nafte i poluproizvoda.

U martu je sa uspehom realizovan planski zastoj u Rafineriji tokom kog su realizovani i projekti investicionog održavanja koji će doprineti efikasnosti i pouzdanosti proizvodnih procesa.

Takođe je započeta i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu koja obuhvata rekonstrukciju postrojenja za fluidni katalički kreking (FCC) i izgradnju novog postrojenja ETBE (Etil terc-butil etar). Ukupan obim prometa u prvom kvartalu tekuće godine bio je 782 hiljade tona. I u ovom periodu NIS je nastavio razvoj maloprodajne mreže i započeo izgradnju benzinske stanice „Sokolići“, prvog takvog objekta na autoputu „Miloš Veliki“.

Istovremeno je unapređena bezbednost radnih procesa, jer je indikator povreda sa izgubljenim danima (pokazatelj LTIF) smanjen 26 odsto u odnosu na period januar-mart 2020. godine.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, izjavio je:

„Rezultati ostvareni u prvom kvartalu 2021. godine pokazali su ispravnost poslovnog modela NIS-a u uslovima krize i našu istrajnost da se na najbolji način suočimo sa negativnim trendovima. Međutim, svesni smo da kriza još nije prošla i da su brojni izazovi i dalje pred nama. Zbog toga ćemo u nastavku godine ostati posvećeni sistemskom poboljšanju efikasnosti na svim poljima, finansijskoj disciplini i završetku kapitalnih projekata koji će jačati našu konkurentnost“.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Kiril Tjurdenjev, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE