GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS uložio 14,5 milijardi dinara u kapitalne projekte u prvom polugodištu

NIS uložio 14,5 milijardi dinara u kapitalne projekte u prvom polugodištu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2020 / 19:17
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom polugodištu 2020. bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti, ali je kompanija uprkos krizi očuvala stabilnost poslovnih aktivnosti i uložila u dalji razvoj 14,5 milijardi dinara.

Nepovoljne globalne makroekonomske okolnosti se pre svega odnose na pad cena nafte i epidemiju Kovid-19 koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima u izveštajnom periodu, navodi se u saopštenju NIS-a.

- Uprkos nepovoljnim makroekonomskim trendovima, NIS grupa je u dalji razvoj uložila 14,5 milijardi dinara. Najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat 'Duboka prerada' u Rafineriji nafte Pančevo i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i region, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je rezultate u oblasti istraživanja i proizvodnje, uprkos krizi, očuvao na prošlogodišnjem nivou - proizvedeno je 636 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, što je 1,0 odsto manje od učinka u 2019.

U oblasti prerade i prometa, NIS je ostvario bolje rezultate u poređenju sa prvom polovinom 2019. godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 1,630 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 35 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Istovremeno su započete predstartne aktivnosti na kompleksu Duboka prerada.

Ukupan obim prometa iznosio je 1,556 miliona tona, odnosno 2,0 odsto više nego u uporednom periodu 2019., uz rast izvoza od 42 odsto.

U prvom polugodištu, nakon rekonstrukcije, započet je rad pet benzinskih stanica u Srbiji, među kojima i savremene gradske stanice A formata u Leskovcu. Takođe je sa radom započela i benzinska stanica Otopeni, 19. stanica za snabdevanje gorivom NIS-a u Rumuniji.

Pored toga, potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućeno je da prvi put u Srbiji, putem digitalne aplikacije Drive. Go, gorivo plate bez odlaska na platno mesto.

NIS je i u složenim okolnostima uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara.

U prvih šest meseci tekuće godine, obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 83,9 milijardi dinara, što je 5,0 odsto više nego u prvom polugodištu 2019.

Takođe, Skupština akcionara NIS-a je na sednici 30. juna 2020. donela odluku o isplati dividende iz dobiti za 2019. godinu na osnovu koje će ukupno biti isplaćeno 4,4 milijarde dinara.

Kompanija NIS i njeni zaposleni dali su svoj doprinos borbi protiv širenja novog korona virusa. U okviru tih napora NIS je obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove domaćeg avio-prevoznika „Er Srbije“, dok je većinski akcionar, ruska kompanija Gasprom njeft, donirala gorivo za potrebe javnih službi Srbije.

Pored toga, volonteri NIS-a angažovali su se na podršci najugroženijim kategorijama stanovništva i medicinskim radnicima.

- Naše poslovanje u prvom polugodištu 2020. godine odvijalo se u okolnostima nezabeleženim u globalnoj ekonomiji. Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo u prethodnom periodu, zahvaljujući velikim naporima menadžmenta i zaposlenih, očuvali finansijsku stabilnost, sigurnost snabdevanja na domaćem tržištu, kao i zdravlje naših kolega i potrošača, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Vanredne okolnosti, dodaje, traže od i snažne odgovore.

- U nastavku godine bićemo posvećeni daljim uštedama, ali nećemo odustati od ulaganja u ključne projekte. U fokusu će nam, takođe, biti povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja, kao i napori da, oslanjajući se na sopstvene snage, očuvamo socijalnu sigurnost zaposlenih, poručuje Tjurdenjev.

Ističe da će NIS, takođe, nastaviti da pruža podršku zajednici u kojoj posluje, svestan da “ovaj težak period možemo uspešnije prevazići ako budemo odgovorni i solidarni.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Rafinerija nafte Pančevo, Kiril Tjurgenjev
PROČITAJ I OVO
Njemačka i Rusija odbacuju američke sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2
PLINOVOD
Njemačka i Rusija odbacuju američke sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2
MOSKVA - Šefovi diplomacija Rusije i Njemačke odbacili su u utorak američke sankcije protiv njihova projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2.
Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prekoračile 45 dolara, trgovci se nadaju dogovoru o poticajima u SAD-u
LONDON - Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 45 dolara, poduprte očekivanjima američkih gospodarskih poticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od koronablokade.
Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji
CIJENE GORIVA
Dizel i autoplin od ponoći jeftiniji
ZAGREB - Cijene goriva od ponoći su se ponovno pormijenile. Benzin je skuplji, a dizel i autoplin jeftiniji no dosad.
Cijene goriva u Sloveniji bez promjene
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji bez promjene
LJUBLJANA - Regulirane cijene pogonskih goriva u Sloveniji ostat će nepromijenjene i nakon ponoći.
Cijene nafte porasle prema 45 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 45 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 45 dolara, poduprte ohrabrujućim kineskim podacima i pojačanom potražnjom za energentima zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE