GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS u 2021. planira ulaganja od 21 milijardu dinara

NIS u 2021. planira ulaganja od 21 milijardu dinara
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 09:23
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije je uspela da obezbedi stabilnost snabdevanja i realizuje ključne investicije, a biznis planom za ovu godinu vrednim 21 milijardu dinara planirana su nova ulaganja, najavio je za RTS generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

“Mi ćemo nastaviti da ulažemo u Rafineriju. Sledeći važan projekat je modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga koji će omogućiti proizvodnju dodatnih proizvoda, uključujući i veću proizvodnju propilena. Taj projekat vredan je 80 miliona dolara i uradićemo ga u narednim godinama” naveo je.

Otvaranjem “Duboke prerade” Rafinerija Pančevo je postala vodeći prerađivač nafte u regionu.

“Mi već dugo, od prve modernizacije rafinerijskog komleksa 2012. godine, proizvodimo benzin i dizel evropskog kvaliteta. Nastavićemo njihovu proizvodnju i ubuduće, a Duboka prerada nam omogućava da dobijamo veće količine goriva koja imaju najveću vrednost na tržištu” objasnio je on.

Kompleks Duboke prerade, prema njegovim rečima, ima i ekološke benefite.

“Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili emisiju štetnih materija u atmosferu što će unaprediti ekološku sliku ne samo Pančeva, već cele naše zemlje” istakao je on.

Na pitanje da li će biti povećanja cene goriva, on je odgovorio da je 2020. pokazala upravo da niko ne može da prognozira cenu nafte.

“Reč je o globalnom tržištu koje zavisi od ogromnog broja faktora. Mi, na primer, uvozimo dve trećine nafte koju preradimo, a svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji. Zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskim tržištima. Ipak, povećnjem efikasnosti rada i smanjem troškova Kompanije očuvali smo stabilnost i cena i domaćeg tržišta” naglasio je on.

On je naveo da je pandemija kovid-19 negativno uticala na kompaniju.

“Pad cena nafte, ograničenja koja su bila uvedena u zemlji, imala su veliki ekonomski uticaj. Ipak, kompanija je nastavila sa ostvarivanjem ključnih investicionih projekata i u periodu januar-septembar prošle godine, investirali više od 20 milijardi dinara” zaključio je on.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Rafinerija Pančevo, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta, Kiril Tjurdenjev
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 55 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 55 dolara, balansirajući između ohrabrujućih planiranih poticaja u SAD-u i zabrinutosti za potražnju u uvjetima postroženih protupandemijskih mjera.
Potrošnja električne energije će se udvostručiti do 2050.
STRUJA
Potrošnja električne energije će se udvostručiti do 2050.
ZAGREB - Prije više od 200 godina i njezinog otkrića, električna energija pomogla je poboljšati životni standard. Omogućila je društvu da se širi i napreduje.
Heineken i Philips dogovorili 10-godišnju opskrbu strujom iz Finske
DOGOVOR
Heineken i Philips dogovorili 10-godišnju opskrbu strujom iz Finske
AMSTERDAM - Konzorcij četiri nizozemske tvrtke, uključujući Heineken i Philips, izvijestio je da su s francuskom tvrtkom Neoen potpisali 10-godišnji ugovor o kupnji struje koja će se proizvoditi u vjetroparku u Finskoj.
Iran traži objašnjenje za zapljenu tankera u Indoneziji
ZAPLJENA
Iran traži objašnjenje za zapljenu tankera u Indoneziji
TEHERAN - Iran je u ponedjeljak zatražio od Indonezije objašnjenje za zapljenu tankera koji je plovio pod iranskom zastavom pošto je Džakarta objavila da je u svojim vodama zaplijenila dva tankera, pod iranskom i panamskom zastavom.
Huawei: Ovo je deset ključnih trendova u transformaciji energetskog sustava
TRENDOVI
Huawei: Ovo je deset ključnih trendova u transformaciji energetskog sustava
ZAGREB - Digitalizacija energetskog sustava omogućit će postizanje ugljične neutralnosti, ali i dodatno ubrzati razvoj digitalne ekonomije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE