GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS profitabilan u trećem kvartalu, u devet meseci smanjen gubitak

NIS profitabilan u trećem kvartalu, u devet meseci smanjen gubitak
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.11.2020 / 22:27
Autor: SEEbiz / Kamatica / Momentum
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIIS) predstavila je poslovne rezultate za period jul-septembar i prvih devet meseci koji su doneli znatno lošije pokazatelje u odnosu na isti period 2019. usled pre svega niske cene sirove nafte.

NIS je u prvih devet meseci zabeležio prihod od prodaje od 135,3 milijarde dinara što je smanjenje od 31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što je posledica pada prosečne cene Brenta od 37 odsto. Pokazatelj EBITDA pao je 67 odsto na 10,4 milijarde dinara, dok je neto gubitak iznosio 8,3 milijarde dinara u odnosu na dobit od 10,7 milijardi dinara prošle godine.

Posmatrano samo u trećem kvartalu, kompanija je zabeležila EBITDA od 8,0 milijardi dinara (pad od 47 odsto) i neto dobit od 1,9 milijardi dinara (smanjenje od 74 odsto). Operativni novčani tok (OCF) je pao 53 odsto na 19,6 milijarde dinara, dok je slobodan novčani tok (FCF) bio negativan 1,5 milijardi dinara.

Proizvodnja nafte i gasa pala je jedan odsto na 952 hiljade uslovnih tona (planiran pad od pet odsto), dok je obim prerade skočio 14 odsto na 2.637 hiljada tona (skok u velikoj meri posledica niske osnovice usled prošlogodišnjeg remonta). Ukupan promet pao je tri odsto na 2.540 hiljada tona (pad maloprodaje i veleprodaje od po šest odsto), nakon što je u trećem kvartalu zabeležen pad prometa od 11 odsto usled stvaranja zaliha tokom drugog tromesečja.

CAPEX je iznosio 20,7 mililijardi dinara (smanjenje od 28 odsto), dok je zaduženost kompanija povećana 11 odsto na 636 miliona evra.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, poslovni rezultati, maloprodaja, nafta
PROČITAJ I OVO
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
CIJENE GORIVA
Gorivo u Crnoj Gori od utorka skuplje za tri do četiri centa
PODGORICA - Sve vrste goriva na crnogorskim pumpama od utorka će poskupiti tri do četiri centa po litru, pokazuje preliminalna analiza cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i odnosa kursa dolara i eura koju su “Vijesti” dobile od trgovaca naftnih derivata.
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
PAD
Snažan pad prihoda Elektroprivrede HZHB u 2020.
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar ostvarilaje neto dobit u 2020. godini od 822 hiljade KM, nakon što je u istom periodu prošle godine imala dobit od 2,47 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Sarajevskoj berzi.
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
STRATEGIJA
Kreće izrada nacionalne strategije za vodik
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050.
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jači dolar i očekivanja veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 66 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara, pritisnute jačim dolarom i predviđanjima da će više cijene potaknuti vodeće proizvođače da povećaju opskrbu.
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
TEŠKA GODINA
Gubitak NIS-a u 2020. godini 7,6 milijardi dinara
BEOGRAD - Naftna industrija Srbije (NIS) je u 2020. godini imala gubitak od 7,6 milijaradi dinara a investirala je više od 25 milijardi dinara, saopšteno je danas.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE